SRB ENG

U Trsteniku otvorena izložba „Vek i po srpske škole glume“

13. septembar 2021. | Autor: Đorđe Bajić
U okviru Mreže kinoprikazivača Srbije realizuje se jedna zanimljiva izložba… U petak 10. septembra u Likovnom salonu u Trsteniku otvorena je dokumentarna izložba „Vek i po srpske škole glume“ autora Pavla Lazića, profesora na Katedri za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Postavku je priredila Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu koja je prvi put priređena u Jugoslovenskoj kinoteci povodom obeležavanja 150 godina od početka dramskog školovanja u Srbiji. Izložba prvi put gostuje van Beograda, a otvorili su je profesionalna glumica iz Trstenika Andrea Ržaničanin i profesori Pavle Lazić i Saša Sailović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

„Reč je o studijskom radu od dve godine. Nije bilo lako prikupiti sve te arhivske materijale, s obzirom da je dokumentacija uglavnom izgubljena. Oslonili smo se na privatne izvore i došli do jednog veoma uzbudljivog svedočanstva. Ovde su neki eksponati koji su pravo otkrovenje“, rekao je Pavle Lazić za Tanjug.

Projekat „Vek i po srpske škole glume“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Narodni univerzitet Trstenik je član Mreže kinoprikazivača Srbije,  a izložba će biti otvorena do kraja septembra.

Đ. B.