Poštovaoce i ljubitelje srpskog i jugoslovenskog filma ove jeseni obradovala su dva iznimno važna filmografska izdanja – monografija Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića (u izdanju FCS-a) i Grlom u jagode – 40 godina TV serije (objavili DKC i Vulkan); oba je priredila Maja Medić (ovu drugu udruženim snagama sa Stefanom Arsenijevićem). Nimalo iznenađujuće, Maja Medić je za našu rubriku odabrala tri filma trojice autora praške škole.

Vrsna glumačka ekipa u filmu Majstori, majstori.
Vrsna glumačka ekipa u filmu Majstori, majstori.

„Imam tri omiljena filma trojice omiljenih mi reditelja. To suMajstori, majstori u režiji Gorana Markovića, Nešto između u režiji Srđana Karanovića i Za sreću je potrebno troje u režiji Rajka Grlića. Sva tri su nastala u razmaku od pet godina, između 1980. i 1985. godine. Osim što je očigledno da sam ljubitelj praške škole, ova tri filma imaju nešto zajedničko što verovatno upravo odatle i potiče – oni pričaju priču o običnim ljudima, njihovoj svakodnevici i nepretencioznim životima, uz puno detalja koji čine te junake bliskim i opipljivim. Neke imate utisak kao da ste upoznali u životu a ne gledali na filmu. Sva tri filma su odraz vremena u kojem su nastali, dirljivo preneti na platno kroz intimne priče. Ja ove filmove ne gledam, ja ih proživljavam i svaki put im se iznova radujem.“

nesto-flajer

Razgovor sa Majom Medić možete pročitati na portalu Filmskog centra Srbije, baš kao i prikaze monografija Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića i Grlom u jagode – 40 godina TV serije.

Miki Manojlović u filmu Za sreću je potrebno troje.
Mira Furlan i Miki Manojlović u filmu Za sreću je potrebno troje.

Z. J.