SRB ENG

Bašta fest 2016 – Utisci i razmišljanja 3/3: „Jedna noć“ i dodela nagrada (treći i četvrti dan)

12. jul 2016. | Autor: Đorđe Bajić
Završnica trećeg Bašta festa donela je još jedan srpski film prikazan u takmičarskom programu (Jedna noć Strahinje Savića), kao i, poslednjeg dana, dodelu nagrada o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Mina Đukić, Amila Terzimehić i Miša Radivojević. Među laureatima se našlo i nekoliko srpskih filmskih pregalaca.

Nagrade su spremene da budu uručene.

Nagrade su spremene da budu uručene (foto: Đ. Bajić).

U poslednja dva takmičarska bloka Bašta festa, 2. jula, prikazan je samo jedan srpski film – Jedna noć u režiji Strahinje Savića je ujedno i poslednji film prikazan u ovoj celini. Savić ima već pozamašnu rediteljsko-scenarističku filmografiju koja se sastoji od tridesetаk krаtkometrаžnih i dugometrаžnih igrаnih i dokumentаrnih filmovа, od kojih je većinа prikаzаna nа domаćim i međunаrodnim festivаlimа (Tаngo u tri likа i tri prostorа, Rujkа). Jedna noć je šesnaestominutna priča o dve dugogodišnje prijateljice koje uskoro treba da se rastanu. Staša (Milica Sužnjević) zauvek napušta rodni Beograd, a Sofija (Jovana Stojiljković) oseća veliku nelagodu zbog tog rastanka. Kako veče odmiče, Sofiji je sve teže da krije svoja osećanja… Jedna noć uglavnom ostaje samo u nagoveštaju, film krase suzdržanost i suptilnost, ali je lezbo sloj ipak lako uočljiv. Dobra gluma Jovane Stojiljković doprinosi ubedljivosti. Zanimljivo je bilo uprediti Jednu noć sa vrlo dobrim hrvatskim filmom Šake Jasne Nanut koji je prikazan iste večeri i koji, mnogo direktnije, obrađuje temu istopolnih ljubavnih odnosa. Bez obzira na sličnu tematiku, ova dva filma su sušte suprotnosti – što je plus za njihove autore, ali i selektore.

Jovana

Milica Sužnjević i Jovana Stojiljković u filmu Jedna noć.

Što se nagrada tiče, tročlani žiri je odlučio sledeće… Nagrada za najbolji film (Zlatna imaginacija) dodeljena je čileanskom filmu Diskoteka koji su zajedno režirali Ofir Raul Graizera i Teresita Ugarte. Nagradu za najbolju režiju (Zlatna indikacija) dobila je Argentinka Sesilija Kang za film Video igre, dok je nagrada za najbolji scenario (Zlatna inspiracija) dodeljena francuskom ostvarenju San Amazonki scenaristkinje/rediteljke Beranižer Meknis. Nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija) pripale su srpskim glumcima: Jovani Stojiljković za uloge u filmovima Grad i Jedna noć i Vladimiru Gvojiću za uloge u filmova Fajront i Grad. Specijalne nagrade su dobili hrvatski Piknik i ruski Bombardujte štab. Zlatna vizualizacija, nagrada koja je ove godine dodeljena prvi put i o kojoj je odlučivao direktor fotografije Damjan Radovanović, pripala je Beograđaninu Ivanu Markoviću za najbolju fotografiju (crnogorski film Dvorišta). U to ime, publici se obratio i Igor Vranjković, direktor Cineplaneta, uz čiju se podršku dodeljuje ova nagrada koja dolazi vidu opreme za snimanje sledećeg kratkometražnog igranog filma. Nagradu Bašta ličnost koja se dodeljuje za doprinos pojedinca promociji Bajine Bašte i regiona dobio je Nenad Marić. Žiri mladih je svoju nagradu za najbolji film dodelio Svetskim rekorderima Nikole Zdravkovića.

MEDIA

MEDIA info dan je protekao u opuštenoj, ali radnoj atmosferi.

Pored filmskih projekcija, posetioci i gosti Bašta festa su mogli da uživaju u propratnim aktivnostima: obilasku prirodnih lepota (krstarenje Perućcom, poseta Zaovinskom jezeru, splavarenje na Tari) i bogatom muzičkom programu, tako da je bilo i više nego dovoljno ponuđenih sadržaja za sve oni koji su želeli da se „zabiju i zableje“. Da festival ne prođe bez edukativne dimenzije, pobrinula se Nevena Negojević, predstavnica MEDIA deska. Ona je 2. jula na Zaovinskom jezeru upriličila Media info dan u okviru koga su svi zainteresovani mogli da se obaveste o načinima konkurisanja za program Kreativne Evrope. Predusretljiva predstavnica MEDIA deska i FCS-a je, pre i posle predavanja, bila dostupna za individualne konsultacije. Media info dan na Bašta festu samo je jedan od načina na koji se MEDIA desk uključuje u obeležavanje četvrt veka MEDIA programa.

Đorđe Bajić