SRB ENG

Comedy Fest 2016 – Ivan-Goran Vitez: „Meni je osobno još uvijek stalo privući publiku…“

25. maj 2016. | Autor: Zoran Janković
Koliko danas počinje prvo izdanje festivala Comedy Fest, a na njemu će, između ostalih filmova, biti prikazan i Narodni heroj Ljljan Vidić, novi film Ivana-Gorana Viteza, koji će u okviru te iste filmske fešte (u nedelju, 29. maja s početkom u 13:00 časova u beogradskom bioskopu Tuckwood) održati masterklas na temu Režirati komediju. Upravo tim povodima razgovarali smo sa Vitezom, do ovog trenutka kod nas najpoznatijeg po debitantskom filmu Šuma summarum.

Otkud baš milje iz ere narodnooslobodilačke borbe za temu filma u ovom trenutku a nakon ostvarenja Šuma summarum?

Ideja snimanja NOB komedije potječe od scenarista, Zorana Lazića koji je primijetio dva paterna – prvi, da publika voli u kino doći pogledati komediju; drugi, da je Drugi svjetski rat nešto čija aktualnost na ovim prostorima nikako ne jenjava. I onda je spajajući te dvije činjenice odlučio napisati scenarij koji će se s apsurdima današnjice obračunati putem junačke prošlosti. Kako smo već prije surađivali na serijama Bitange i princeze i Zakon!, pitao me bih li bio zainteresiran režirati nešto takvo, što sam ja objeručke prihvatio.

Narodni heroj Ljiljan Vidić

Kako je prošao susret gledalaca i ovog vašeg filma? Da li ste zadovoljni po tom pitanju?

Trenutno smo najgledaniji hrvatski film u hrvatskim kinima 2016. godine, tako da sam s te strane vrlo zadovoljan. Malo me peče što se i dalje događa da gledaniji budu imbeciliteti kao npr. Dirty Granpa (Deka pušten s lanca), ali s tim se očito jednostavno treba pomiriti.

Ljiljan Vidić

U filmu je evidentan vas napor da načinite kopču između NOB-a i sadašnjeg trenutka, te šta su u vašem doživljaju glavni zajednički sadržatelji ta dva istorijska i stvarnosna trenutka?

Kako narodi ovih prostora imaju tipičan povijesno vazalski kompleks, ne treba im puno da ih se uvjeri da im netko želi zlo. Čim nastupi naznaka neke šire krize, evo nas opet sa starim pričama o neizmirenim dugovima i samorazumljivim istinama. Ideja Narodnog heroja Ljiljana Vidića je bila spojiti ta dva perioda i tako naglasiti da iako se okruženje naizgled promijenilo, retorike su i dalje ostale iste i nikako da ih se riješimo.

Iako najuspešnije na bioskopskim blagajnama, repertoarski orijentisane komedije ipak nisu tako česta pojava u savremenom hrvatskom filmu, zašto je to tako?

Hrvatski redatelji uglavnom zaziru od onog najprvoloptaškijeg populizma, što potpuno mogu shvatiti, jer sam i sam takav. Hrvatska kino publika je pritom stekla otpor prema hrvatskim filmovima tijekom 90-tih kad su se snimale zaista grozomorne stvari. E sad, srozani televizijski program pruža nezahtjevnoj publici sasvim dovoljno šrota i kondicionira ih na vrstu estetike od koje se, kažem, hrvatski filmski redatelji klone ko vrag od tamjana. Nije ni Ljiljan Vidić mišljen kao padni i prdni komedija, nego ipak kao malo slojevitiji filmski zalogajčić. Tako da se tu vodi jedna kompliciranja igra zavođenja između hrvatskog filma i hrvatske kino-publike, u kojoj mnogi i s jedne i s druge strane po putu odustanu, ali meni je osobno još uvijek stalo privući publiku, pritom im pokušavši podvaliti nešto više od onog što su mislili da će filmom dobiti.

DSCN1872

Šta ste vi i ovaj vaš film konkretno ponajpre dobili iz činjenice da ste imali i srpskog koproducenta?

Najiskrenije, mogućnost da uopće bude snimljen. Kako se ovaj film odigrava u Drugom svjetskom ratu, unatoč svim anakronim elementima, htio sam da i izgleda kao da je sniman u tom periodu i da pritom izgleda produkcijski dobro. Bez sredstava srpskog fonda ne bismo mogli aplicirati na Eurimages i od njih dobiti još dodatna financijska sredstva, što bi budžet filma ostavilo s trećinom sredstava manje. Tako da zbilja ne znam kako bismo ga onda snimili, jer iako sam spreman za raznorazne kompromise, bojim se da bi ih s tako smanjenim budžetom bilo ipak malo previše. Također, zahvaljujući srpskom uplivu imao sam priliku raditi s legendarnim majstorom tona Martonom Jankovim, a vrlo upečatljivu ulogu u filmu tumači i Srđan Miletić.

DSC_0232

Pre ulaska u redovnu bioskopsku distribuciju u Srbiji (2. juna), Narodni heroj Ljiljan Vidić bice prikazan i na premijernom izdanju Comedy Festa, a gde će te vi održati i masterklas, otud i ova dva pitanja – verujete li u moć formalnije filmske poduke kada je komedija u pitanju i od koga ste vi učili i/ili krali zanat na tom planu?

Ne vjerujem da se komedija može naučiti. Komediju ili imate u sebi ili nemate. No, da se može proširiti spektar, to apsolutno. Svi koji svoj životni svjetonazor temelje na potrebi za komičnim vrlo vjerojatno kreću iz iste točke, onoga što mainstream mediji nude. S tim da mi se čini da su u vrijeme moga formiranja ti mediji nudili puno zanimljivije i inspirativnije sadržaje nego što nude danas. O konkretnim primjerima ću na masterklasu.

Vitez

Da ponovimo… Ivan-Goran Vitez će predavanje pod nazivom Režirati komediju održati  29. maja, u 13:00 časova, u bioskopu Tuckwood (Kneza Miloša 7a). Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

Razgovarao: Zoran Janković