SRB ENG

Najnovija izdanja

pripredila ANITA PANIĆ

MILENA DRAVIĆ ILI KLJUČ SNOVA


Knjiga posvećena stvaralaštvu najveće srpske filmske glumice, priređivača Anite Panić, dvojezično je, srpsko-englesko izdanje.
Bogato ilustrovana, s obiljem veoma retkih arhivskih fotografija, ova knjiga okuplja tekstove Gorana Paskaljevića, Radeta Šerbedžije, Veljka Bulajića, Milana Jelića, Milana Vlajčića, same Milene Dravić i mnogih drugih koji iz različitih perspektiva sagledavaju njen stvaralački značaj i rad.
Knjiga obuhvata sve aspekte Mileninog stvaralštva.

Izdavač: Filmski centar Srbije, Službeni glasnik / avgust 2018.
SRDJAN VUČINIĆ

PORTRETI: 24 SLIČICE U SEKUNDI (Eseji o jugoslovenskom filmu)


Izdavač: Filmski centar Srbije / jul 2018.
Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević

Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017. – DRUGO IZDANJE


Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017. je jedinstvena knjiga u našoj kulturi  u kojoj su se na jednom mestu našli kritički tekstovi i osvrti na sve srpske dugometražne igrane filmove prikazane bilo u redovnoj bioskopskoj distribuciji bilo samo na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine.

Izdavač: Izdavač: Filmski centar Srbije, jul 2018.
Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević

Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017.


Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017. je jedinstvena knjiga u našoj kulturi  u kojoj su se na jednom mestu našli kritički tekstovi i osvrti na sve srpske dugometražne igrane filmove prikazane bilo u redovnoj bioskopskoj distribuciji bilo samo na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine.

Izdavač: Filmski centar Srbije, februar 2018.
MILOMIR MIKAN MARINOVIĆ

ČEŠKA ŠKOLA U RALJAMA SOC-NEOREALIZMA


Milomir Mikan Marinović (1947) pripada generaciji filmskih kritičara koja se pojavila početkom sedamdesetih i vrlo brzo preuzela poziciju koju su do tada držali predstavnici jugoslovenske „modern filmske kritike novog senzibiliteta“ iz šezdesetih.

Izdavač: Filmski centar Srbije / februar 2018.
ZUZANA GINDL-TATAROVA

PRAKTIČNA DRAMATURGIJA


Profesorka Zuzana Gindl-Tatarova (1956), završila je filmsku akademiju (FAMU) u Pragu.  Radila je kao novinar i filmksi kritičar i autorka je nekoliko knjiga. ‘Praktična dramaturgija’ (2005) je svojevrsni uvod u kreativno pisanje.

Izdavač: Filmski centar Srbije / januar 2018.
VLASTIMIR SUDAR

Portret umjetnika kao političkog disidenta: Život i djelo Aleksandra Petrovića


„U filmovima Saše Petrovića lako prepoznajemo mnoge probleme koji neprestano muče ove prostore, koje je on znao detaljno da oslika i ako nam već ne ukaže na njihova rješenja, onda nam je barem otkrio načine da lakše živimo sa njima. U knjizi o Petroviću i njegovom djelu upravo govorim o toj njegovoj umjetničkoj analizi jednog vremena i prostora, koji nam, kao i svaka istorija, govori jako puno o tome šta i kako nas sputava i danas, i kako to možda treba prevazići“. Vlastimir Sudar

Izdavač: Filmski centar Srbije / oktobar 2017.
ALEKSANDAR S. JANKOVIĆ

REDEFINISANJE IDENTITETA (Istorija, zablude, ideologije u srpskom filmu)


Izdavač: Filmski centar Srbije i Fakultet dramskih umetnosti / jun 2017.
LORA MALVI

VIZUELNA I DRUGA ZADOVOLJSTVA


Jednu od velikih knjiga teorije filma dobijamo sada u prevodu Aleksandre Kostić prvi put na srpskom jeziku.
Ova knjiga je još od kada se pojavila 1989. godine postala nezaobilazna, i s pravom nosi epitet jedne od najboljih teorijskih knjiga iz pera jedne autorke.

Eruditska, multidisciplinarna, lucidna, knjiga Lore Malvi je istovremeno, dragoceni udžbenik za studente filmskih škola, jedinstvena u jeziku i stilu, „Vizuelna i druga zadovoljstva“ su knjiga koja je u isto vreme polemična, borbena, beskomporimisna..
Bilo da piše o slikarstvu Fride Kalo, filozofskoj teoriji Luja Altisera, fotografiji Tine Modoti, stvaralšatvu Godara i Daglasa Sirka, Lora Malvi čini to znalački, funkcionalno i iznenađujuće jasno.

U pokušaju da ova jedinstvena knjiga ima svoj konceptni adekvat u sadržaju, dragocen je doprinos njenih recenzentkinja, prof. dr Nevene Daković, prof doc Dijane Metlić i prof doc Vesne Dinić Miljković koje srpskom čitaocu na dragocen način približavaju teorijsku misao Lore Malvi.

Izdavač: Filmski centar Srbije / jun 2017.
PRIREDILA: MAJA MEDIĆ

NACIONALNA KLASA: IGRANI FILMOVI GORANA MARKOVIĆA


Knjigu „Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića“ priredila je Maja Medić, filmski snimatelj, fotograf i publicista.
Zamišljena kao svojevrsni vizuelni vodič kroz opus jednog od najistaknutijih srpskih filmskih reditelja,
ova knjiga u srpskom izdavaštvu, predstavlja anomaliju. Sa dragocenim komentarima samog Gorana Markovića uz svaki zastupljeni film, knjiga okuplja bezmalo sve važnije Goranove saradnike u njegovoj dugoj i prebogatoj fiilmskoj karijeri. Glumci, direktori fotografije, scenografi, kostimografi, dali su svojim tekstualnim doprinosima dragoceno faktografsko vidjenje nastanka samih filmova, ali i krajnje ličnu optiku kada je u pitanju način njihove saradnje s rediteljem.
Knjiga je bogato ilustrovana i nekoliko stotina znalački odabranih fotografija rasvetljava Markovićevu karijeru iz manje znanih ili potpuno nepoznatih uglova.

Izdavač: Filmski centar Srbije / novembar 2016.