SRB ENG

Najava: „Kada dođu svinje“ ( 2017) Biljane Tutorov

17. авг 2017 | Autor: Zoran Janković

Dugometražni dokumenatrni film srpske rediteljke Biljane Tutorov, Kada dođu svinje, imao je 15. avgusta svoju svetsku premijeru na Sarajevo film festivalu, u krcatoj sali multipleksa Cinema City. Publici se tom prilikom predstavila rediteljka, kao i glavna akterka njenog filma, Dragoslava Aleksić.

Multipleks Cinema City u Sarajevu u kome je prikazan film.

Film Kada dođu svinje (ranije poznat pod radnim naslovom Šta čekamo, baba?) nastao je u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Film je u Sarajevu odabran za takmičarski program u domenu dokumentarnog filma, a budući da je reč o filmu koji je delom i bosanska produkcija, našao se i u festivalskoj selekciji  BH program. Kada dođu svinje delo je producentske kuće Wake Up Films, a Biljana Tutorov je rediteljka, scenaristkinja i producentkinja ovog ostvarenja. Direktor fotografije je Orfeas Skutelis, film su montirali Thomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić, a dizajnom zvuka bavio se Frano Homen. Uz Dragoslavu Aleksić, u filmu se pojavljuju Nataša i Dušan Bošnjak, Lena Gordič, Svetlana Zeković, Malina Vrbaški i Dragan Aleksić. Film je dobio naslov po pesmi Kad dođu svinje (tekst: Bora Ćosić, muzika: Voki Kostić, izvodi: Nada Knežević), koja se u filmu može čuti u više navrata.

Sinopsis naveden u festivalskom katalogu otkriva sledeće: Dragoslava ima četiri TV aparata, troje unučadi, dve najbolje prijateljice, i muža s kojim se stalno otima za daljinski upravljač. Ima i vlastitu kolekciju uspomena na sve ključne događaje u skorijoj istoriji pet država u kojima je živela, a da se pri tome nikada nije selila iz svoga stana. Prošla je obuku za izbornog posmatrača i strastveno brani svoje pravo da bude pripadnica manjine, ali njen očaj raste sve više kako se približavaju još jedni prevremeni izbori.

Nakon projekcije, ispraćene odobravanjem i aplauzima publike, a tokom polusatnog razgovora, koji je vodila Rada Šešić, Biljana Tutorov je dodatno predstavila ovaj svoj film, pojasnivši namere, ideje i sam proces nastanka pomenutog ostvarenja. Projekciji je prisustvovala glavna junakinja filma, kao i još nekolicina aktera ove priče. Publiku su posebno zainteresovale političke implikacije ove priče. Biljana Tutorov je otkrila da se njen film koji sledeći stiže pred publiku bavi likom Darka Rundeka, muzičara i pesnika, lidera nekadašnjeg zagrebačkog benda Haustor, a sada muzičke skupine Cargo Orchestra.

Film Kada dođu svinje traje 75 minuta, a njegov nastanak podržao je i Filmski centar Srbije.

 

Đorđe Bajić & Zoran Janković