SRB ENG

Najava: „Povratak“ (2017) Predraga Jakšića

21. феб 2017 | Autor: Zoran Janković

Svečanom premijerom u beogradskom Sava centru, večeras, u utorak, 21. februara (s početkom u 21:30) život pred publikom otpočeće Povratak (na engleskom: The Return), debitantski celovečernji film Predraga Jakšića. Kako je ovo ostvarenje nastajalo bez medijske pompe, ovom prilikom vam ga detaljnije predstavljamo, u faktografskom i širem smislu.

Kako se navodi u proglasu produkcije, film Povratak je nezavisni projekat, rađen u srpskoj produkciji, a sa internacionalnom glumačkom ekipom. Tretira nekoliko značajnih problema među kojima su i pitanja identiteta pojedinca u društvu, koje pod uticajem globalizacije postaje poprište univerzalne borbe za opstanak, te pitanje pojedinca „stanovnika sveta“ koji pokušava da spoji pokidane veze sa sopstvenim poreklom, koje gubi značaj u odnosu na statusni položaj u društvu.

Džon Sevidž i reditelj Predrag Jakšić (foto: Miodrag Jakšić).

Značajno pitanje kojim se film bavi jeste i pitanje lične odgovornosti za učinjeni izbor i prihvatanja, odnosno neprihvatanje te odgovornosti. Film je žanrovski melting-pot, sa snažnim uticajima evropskog nezavisnog filma, ali i trilerskog-vestern narativa. Projekat je značajan i zbog toga što se radi o debitantskom ostvarenju režisera i scenariste Predraga Jakšića, direktora fotografije Borisa Šebeza i montažerke Ane Sremac. Glavni gulmac Lazar Rokvud (Lazar Rajić) je krajem 1960-ih iz Srbije otišao u Ameriku. Tamo je završio prestižnu glumačku školu Lija Strazberga, i glumio je u preko stotinu filmova u Kanadi i u SAD. Film Povratak je njegov prvi film sniman u Srbiji.

U filmu, pored Lazara Rokvuda, glume: Nik Mankuso, Dubravka Mijatović, Majkl Pare, Džon Sevidž, Vesna Stanojević, Milorad Mandić Manda, Bora Đorđević, Radivoje Raša Bukvić, Ivana Milovanović, Marko Adžić, Rada Đuričin, Marija Hlebjan, Aleksander Bako, Gorjana Janjić, Vladimir Kerkez, Aleksandar Simić

Majk Pare u filmu Povratak (foto: Dario Matić).

Kada je o sinopsisu reč, za sada je poznato sledeće: Film Povratak je svojevrsna psihološka studija, ispričana trilerskim žanrovskim obrascem, o povratniku koji nakon 40 godina dolazi u tajnosti u rodni kraj u kome više nema nikog svog. Za njim, iz Amerike, dolaze njegovi prijatelje ne bi li ga, svaki iz svog razloga, vratili nazad. Priča istovremeno govori o životu pojedinca u „tuđoj“ zemlji, ali i o tragičnoj poziciji pripadnika „malog“ naroda primoranog da „veliko“ inostranstvo prihvata kao jedinu alternativu materijalnom siromaštvu, ne znajući, pri tome, ni da li se vraća kući time što dolazi u zavičaj ili time što će se iz zavičaja vratiti tamo gde je i proveo čitav život – u tuđinu. Uz krivicu da je u Srbiji ostavio i izneverio one koji su ga podigli, a u Americi nije uspeo da zaštiti svoju novu porodicu, junak ne želi da objektivno sagleda stvarne događaje oko sebe.

Lazar Rokvud viđen kroz objektiv Miodraga Jakšića.

Reditelj Predrag Jakšić (rođen 1972) je u Beogradu završio Pravni fakuletet i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama Teorije, kulture i medija na FDU. Reditelj je i scenarista Povratka, ali i kratkog igranog filma Pesnik (2013, uloge: Predrag Jakšić, Aleksander Bako, Milan Kovačević, Branislav Trifunović…) i kratkog dokumentanog filma Iznad blata (2011). Povratak je režirao i za njega napisao scenario.

Producent i izvršni producent Povratka je Miodrag Jakšić. Muziku je komponovao Saša Milošević Mare, dok se dizajnom zvuka bavio Bojan Palikuća. Kostimograf je Ivana Simić Vukajlović, a scenografija je delo Vladimira Kepića. Za šminku je zadužena Nina Stanojević, dok je prvi pomoćnik reditelja Milan Andrijašević, a kolorom korekcijom su se bavili Dušan Grubin i Jovan Grčić. Film je nastao u produkciji Arte tima. U filmu se govori engleski i srpski jezik. Sniman je sredinom 2015. godine, najvećim delom u Srbiji, pretežno u selu Bezdan, i u okolini grada Sombora. Pojedine scene snimane su i u Osijeku u Hrvatskoj. Film traje 90 minuta.

 Zoran Janković