SRB ENG

O filmu „Leto kad sam naučila da letim“ i na tribini „Gledaj me, čitaj me“ u UK „Parobrod“

10. maj 2022. | Autor: Zoran Janković
Tema novog izdanja tribine  „Gledaj me, čitaj me“ 11.maja u 20 časova u Ustanovi kulture „Parobrod“ (u Kapetan Mišinoj 6a, u Beogradu) biće film „Leto kada sam naučila da letim“, a gosti moderatorke Vesne Vukajlović biće: književnica Jasminka Petrović, direktorka izdavačke kuće „Кreativni centar“, Ljiljana Marinković, i filmski deo ekipe koju čini reditelj, Radivoje Raša Andrić, i producentkinja, Maja Popović.

Film Leto kada sam naučila da letim proglašen je nedavno za najbolji evropski dečiji film u Malmeu, dobivši nagradu Evropske asocijacije filma za decu. Za kratko vreme osvojio je srca publike i to različitih generacija, a u ovome trenutku pogledalo ga je više od 180.000 gledalaca. Omiljen je i kod dece ali i kod roditelja, a i čitav region pronalazi sjajnu priču koja zadire u detinjstvo svih nas sa prostora bivše Jugoslavije.

Ova dirljiva, emotivna i životna priča došla je do velikog platna uz pomoć fondova i podrške cele Evrope, a prvobitno je fabula postojala u romanu Jasminke Petrović, osvedočene književnice koja dečiju publiku ume da animira i angažuje.

Najzanimljiviji aspekt je svakako glavna junakinja filma i romana, tinejdžerka koja i u romanu i u filmu vodi radnju i na neki svež i moderan način donosi glas nove generacije. Od vokabulara, do novih vidova komunikacije, preko opisa starih lokaliteta mi prelazimo iz neke ne tako davne prošlosti u današnji trenutak i shvatamo da je prava emocija ono što se nikada ne menja već spaja ljude i sudbine.

Z. J.