SRB ENG

Počinje sa radom Filmski klub „Filmus“ u UK Parobrod u Beogradu

5. нов 2018 | Autor: Zoran Janković
Početak rada filmskog kluba Filmus, sa sedištem u Ustanovi kulture „Parobrod“, u Kapetan Mišinoj 6a u Beogradu, obeležiće ciklus filmova francuskog reditelja Žaka Demija po izboru filmskog reditelja i scenariste Saše Radojevića, uz kratko uvodno predavanje, pred početak svake projekcije.

Sledi reč od samog autora ovog ciklusa: „Tirkizno i narandžasto. Veoma sunčano. Bajkovito i na granici sna. Svetla lica i bistre oči koje mame osmeh. A pesma i ples devojaka u lakim haljinama i fražilnih mornara, oplemenjeni su elegantnim rediteljskim rukopisom.

Prva runda Filmusa posvećena je francuskim mjuziklima Žaka Demija, reditelja koji je imao magični dodir. Uz Demija, Hičkoka i Lubiča vezuje se ta odrednica. Ili neko možda misli drugačije? O tome ćemo razgovarati na Filmus tribini.“

Ponedeljak (5.11.) u 19 časova

Devojke iz Rošfora (Les Demoiselles de Rochefort, 1967)

(engleski prevod)

Delfin (Katrin Danev) i Solanž (Fransoaz Dorleak), sestre iz primorskog gradića Rošfor tragaju za romansom. Angažuju ih da pevaju na karnevalu. Solanž se zaljubi u američkog muzičara a Delfin i dalje mora da traga za idealnim partnerom.

Utorak (6.11.) u 19 časova

Magareća koža (Peau d’Âne, 1970) (srpski prevod)

Ekranizacija istoimene bajke u kojoj baka (Delfin Sjerig) pomaže princezi (Katrin Danev) da izbegne venčanje sa čovekom koga voli, ali koji nikako ne sme da postane njen suprug.

Sreda (7.11.) u 19 časova

Lejdi Oskar (Lady Oscar, 1979)

(bez prevoda, na engleskom)

Priča o Lejdi Oskar (Katriona Mekol), ženi koja je postala vojni komandant i služila na dvoru u vreme Francuske revolucije.

Četvrtak (8.11.) u 19 časova

Tribina o filmovima Žaka Demija

Sve projekcije kluba „FILMUS“ su NEKOMERCIJALNE I ZATVORENOG TIPA. Namenjene su samo članovima kluba i imaju za cilj edukaciju i unapređenje istraživanja istorije filmske umetnosti.

Pratite aktivnosti Filmskog kluba Filmus ovde: https://www.facebook.com/filmusface/

Zoran Janković