SRB ENG

Predstavljanje knjige „Mitopoetike“ Miomira Petrovića u Srpskom književnom društvu

19. јуна 2019 | Autor: Zoran Janković
U četvrtak, 20. juna u 20 časova u prostorijama Srpskog književnog društva (u Francuskoj 7, u Beogradu) biće predstavljena  Mitopoetike –prisustvo mitskih matrica u savremenim umetničkim delima “ Miomira Petrovića.

Tom prilikom o ovoj studiji razgovaraće Miomir Petrović i Mirjana Mitrović.

U tekstovima monografije „Mitopoetike“ (Zavod za udžbenike, 2019) Miomir Petrović zastupa tezu da je mitski obrazac prisutan u gotovo svim umetničkim delima, kako u klasičnom, tako i u savremenom stvaralačkom obrascu. Na primeru Titanomahije, antičkog tumačenja pobede mladih bogova nad starima, sina nad ocem, Petrović analizira transformaciju mita u dramu, roman, film i slikarsko delo (Sartrove „Muve“, „Nebo nad Berlinom“ Vima Vendersa, roman „Morbus Кitihara“ Кristofa Ransmajera i studija „Raspeće“ Frensisa Bejkona).

Miomir Petrović (1972) diplomirao je na Odseku za dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Doktorirao je 2008. Bavi se dramaturgijom i pedagoškim radom. Objavljuje naučne studije, drame i romane, među kojima su najpoznatiji Bakarni bubnjevi (20o9), Кuća od soli (2016), za koji je dobio nagradu „Laza Кostić“, i Black Light (2018).

Zoran Janković