SRB ENG

Radovi u toku: Danas počinje snimanje „Južnog vetra“ Miloša Avramovića

11. окт 2017 | Autor: Zoran Janković

Danas, 11. oktobra, u Beogradu otpočelo je snimanje novog srpskog filma. „Južni vetar“ , kako su naglasili njegovi autori na juče održanoj prvoj konferenciji za medije, doneće uzbudljivu priču o Beogradu 1990-ih.

Sa konferencije za štampu

Južni vetar je 2010. godine nagrađen sredstvima za razvoj scenarija na konkursu Sektarijata za kulturu Beograda, a potom je pobedio na konkursu Filmskog centra Srbije, gde je nagrađen sredstvima za produkciju. Scenario Južnog vetra inspirisan je autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti i oslikava suštinsku borbu između dobra i zla. To je, kažu, poučna priča upućena mladima u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka i svih onih koji su u želji za boljim životom napravili pogrešan izbor.

Reditelj Miloš Avramović (u sredini) i glumci Miodrag Radonjić (levo) i Miloš Biković (desno)

Miloš Avramović, reditelj i scenarista filma rekao je da je scenario posvećen njegovim preminulim drugovima i drugaricama, a da njegov junak govori u njihovo ime: „Ovaj scenario je rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo odrastajući 1990-ih godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja“.

„Zaista je neverovatno da je poslednjih decenija bilo samo nekoliko pokušaja da se napravi film koji bi se bavio temom organizovanog kriminala. To kao da je bila nedovoljno interesantna ili nedovoljno “intelektualna“ tema za naše reditelje i scenariste. Kriminalci su do sada na srpskom filmu uglavnom prikazani kao karikature ili groteskne prikaze, kao nešto što ne zaslužuje ozbiljan tretman. Smatram da će ovaj film popuniti prazninu u srpskoj kinematografiji i dati temi organizovanog kriminala jedan novi pečat“, naglasio je scenarista Petar Mihajlović.

Glumac Miloš Biković istakao je: „Radujem se što ću u ovom filmskom ostvarenju tumačiti glavnu ulogu. Na glavnog junaka Petra Maraša i sve ljude povezane sa njim će se sručiti lavina nevolja za koje će on pokušati da preuzme odgovornost, zbog čega će se naći na veoma opasnom i neizvesnom putu“.

Reditelj filma je Miloš Avramović, koji se filmofilima i filmskoj javnosti predstavio filmom Krojačeva tajna, scenarista je Petar Mihajlović, producenti su Miloš Avramović, Goran Šušljik i Zoran Cvetanović, a izvršna producentkinja Tatjana Žeželj.  Direktor fotografije je Ivan Kostić, montažer Lazar Predojev, scenografkinja Jovana Cvetković a kostimografkinja Jelena Đorđević. Pored Bikovića, u filmu glume:  Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Miloš Timotijević, Jovana Stojiljković, Bogdan Diklić, Srđan Todorović, Hristo Šopov, Ivajlo Zaharijev

Ovo ostvarenje realizovaće producentske kuće Režim, Eye to Eye i Art Vista, film su podržali Skupština grada Beograda, Gradska opština Zvezdara i Filmski centar Srbije. Snimanje će se pretežno odvijati na teritoriji gradske opštine Zvezdara u naselju Mirijevo. Premijeru možemo očekivati krajem februara 2018. godine.

Zoran Janković