SRB ENG

Radovi u toku: „Kelti“ Milice Tomović (dugometražni igrani film)

11. мар 2019 | Autor: Zoran Janković
U petak, osmog marta, počelo je snimanje filma „Kelti“, prvog dugometražnog igranog filma u režiji već višestruko nagrađivane rediteljke Milice Tomović. „Kelti“  predstavljaju još jedan od filmskih projekata podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Kratak siniopsis Kelta glasi: Beograd, 1993 godina. Mama i Tata pripremaju osmi rođendan svoje ćerke. Njeni drugari, njihovi prijatelji i rodbina u jednoj večeri, u dve prostorije, opisuju svet dece i odraslih koji neobično nalikuju jedan na drugi.

Film režira Milica Tomović, koja se sa Tanjom Šljivar i autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film montira Jelena Maksimović, a dizajn zvuka radi Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković dok je za šminku / masku zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Milica Tomović i Maša Nešković

Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Milica Tomović je režirala segment Diplomiranje u sklopu omnibusa Oktobar (2011), kao i neke od epizoda hvaljene i popularne televizijske serije Jutro će promeniti sve. Međutim, najprepoznatljivija je kao rediteljka i na međunarodnom planu zapaženog igranog filma Tranzicija (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru, a koji je  ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu i na Sarajevskom filmskom festivalu, gde je narađenem glasovitim Srcem Sarajeva, te na festivalu NDU u Libanu.

Snimanje je počelo 8. marta i trajaće četiri sedmice, na teritoriji Beograda.

Foto: Irena Canić

Zoran Janković