SRB ENG

Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Tribute to“ posvećen Michelu Francu

13. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
Nagrada Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala biće uručena Michelu Francu, meksičkom režiseru, scenaristu i producentu. Francu će se takođe odati priznanje retrospektivom njegovih dela u festivalskom programu „Tribute to“ (Posvećeno).

 Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada Počasno Srce Sarajeva biće uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika. 

 Odavanje priznanja Francu ovom nagradom za mene je još posebnije jer će se nagrada uručiti prijatelju i želim izraziti koliko podrška Sarajevo Film Festivalu tokom godina i naša saradnja znači za mene i za Festival. Oduševljeni smo što će 26. izdanje Sarajevo Film Festivala istaknuti djelo ovog izuzetnog filmskog stvaraoca kroz festivalski program ‘Tribute to’”, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

 Michel Franco, rođen 1979. godine u Meksiko Siitiju, stavio je meksičku kinematografiju u središte svetske pažnje. Filmovi za koje je pisao scenarija, koje je režirao i producirao uključuju CHRONIC (nagrada za najbolji scenario na filmskom festivalu u Kanu 2015.), LAS HIJAS DE ABRIL / APRILOVA ĆERKA (nagrada žirija sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Kanu 2017.) i DESPUÉS DE LUCÍA / NAKON LUCIJE (glavna nagrada programa „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Cannesu 2012.). Navedeni filmovi, uključujući i filmove DANIEL I ANA (2009.) i A LOS OJOS (2014.), biće predstavljeni u programu „Tribute to“ Sarajevo Film Festivala. Među filmovima koje je producirao su 600 MILLAS (režija Gabriel Ripstein, dobitnik nagrade za najbolji prvenac na Berlinaleu 2015.) i FROM AFAR (reditelj Lorenzo Vigas, dobitnik Zlatnog lava na Filmskom Festivalu u Veneciji 2015.). Njegov novi film NUEVO ORDEN, čija je radnja smeštena u distopijskom Meksiko Sitiju, trenutno je u postprodukciji. Ovaj Francov film, za koji su svi prestižni A festivali pokazali interesovanje, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni.

Francova prva poseta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom DANIEL I ANA, koji je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight na filmskom festivalu u Kanu. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsednik žirija Takmičarskog programa – Igrani film. Njegov film LAS HIJAS DE ABRIL (APRILOVA ĆERKA) osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard“ na filmskom festivalu u Kanu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.  

 

IZJAVA FESTIVALA O COVID-19 SITUACIJI

 26. Sarajevo Film Festival biće održan u predviđenom terminu – od 14. do 21. augusta – na festivalskim lokacijama i onlajn, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom Covid-19. Sigurnost i zdravlje gostiju i zaposlenih prioritet je Sarajevo Film Festivala.

Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju. „Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja,“ rekao je Purivatra. „Covid-19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači manje grupe, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu.“