SRB ENG

Slobodan Šijan ovogodišnji dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“

13. сеп 2018 | Autor: Zoran Janković
Ovogodišnji dobitnik nagrade za afirmaciju filmske umetnosti u svetu na 11. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), koja nosi ime proslavljenog filmskog autora, Živojina Žike Pavlovića, je reditelj Slobodan Šijan, autor filmskih klasika „Kako sam sistematski uništen od idiota“, „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“.

Nagrada će Šijanu biti uručena na otvaranju leskovačke filmske smotre 18. septembra. Među ranijim laureatima ove nagrade su: Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac i Emir Kusturica.

Budi bog s nama – promo poster.

Podsećamo… Budi Bog s nama, projekat novog filma Slobodana Šijana, producira produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić.  U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Šijanov novi projekat dobio je u decembru 2016. podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar (jedini izabran od 26 prijavljenih) i Filmski centar Crne Gore (prvi konkurs po osnivanju). Projekat je učestvovao na marketima FEST Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada zirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.  A ovog leta, na prvom izdanjeu Mečmejking foruma (Matchmaking Forum), ovaj srpski film u nastajanju, odabran je kao najbolji koprodukcijski projekat, te podržan sa 20.000 evra.

Zoran Janković