SRB ENG

Stigao je prvi broj novog filmskog časopisa „Kinoteka“

9. јан 2017 | Autor: Zoran Janković

Ovih dana je na radost filmofila stigao prvi  broj mesečnika, jednostavno naslovljenog Kinoteka. U pitanju je filmski časopis izrastao iz redovne mesečne publikacije Jugoslovenske kinoteke, te će, između ostalog, i ovoga puta tu biti i detaljna najava programa kojeg će posetioci ove ustanove moći da pratite u dvoranama Jugoslovenske kinoteke tokom tekućeg meseca.

Goran Marković predstavlja svoje omiljene filmove.

Goran Marković u Mom izboru predstavlja svoje omiljene filmove.

Kako u svom obraćanju staroj i novoj čitalačkoj publici navodi Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, časopis Kinoteka je tu da informiše, plasira značajne, često i manje poznate informacije o filmu, kao i da zainteresuje za „našu stvar” one koji tek ulaze u svet pokretnih slika. Osim toga, autorima i saradnicima ovog časopisa aktuelni događaji u svetu sedme umetnosti biće inspiracija i za to da njihove nagoveštaje pronađu i u istoriji filma. Uz tekstove stalnih saradnika, jedan od postavljenih ciljeva je da iz broja u broj budu predstavljena i filmska razmišljanja dokazanih domaćih i inostranih teoretičara i kritičara.

Robert Altman u časopisu Kinoteka.

Robert Altman u časopisu Kinoteka.

U svom prvom broju časopis Kinoteka iz ciklusa Velikani svetskog filma predstavlja reditelja Roberta Altmana. U januarskom izdanju redovnog programa Moj izbor, reditelj Goran Marković otkriva deset filmova koji su na njega izvršili najveći uticaj (više o tome pročitajte u četvrtak na portalu FCS-a), dok Šok koridor pažnju posvećuje reditelju Piteru Džeksonu. Počevši od prvog, iz broja u broj na stranicama ovog časopisa biće mesta i za kritičke osvrte na muziku iz filmova koji će se naći na programu dvorana Jugoslovenske kinoteke.

Glumac Svetislav Ivan Petrović.

Glumac Svetislav Ivan Petrović.

A raznovrstan program koji neguje Jugoslovenska kinoteka ogleda se i u najavi januarskih aktivnosti ove kuće: od predstavljanja karijere Svetislava Ivana Petrovića, zaboravljene evropske filmske zvezde, preko prikaza i upotrebe Kastrove Kube u tamošnjoj i drugim kinematografijama, do uticaja panka na filmsku umetnost i obratno.

Zoran Janković