SRB ENG

Susret sa Dimitrijem Vojnovim u Centru za kulturu Smederevo

15. маја 2018 | Autor: Zoran Janković




U sredu, 16. maja, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, biće upriličen susret sa Dimitrijem Vojnovim, scenaristom i dramaturgom. Povod je tribina „Kako su roboti naučili da plaču“, posvećena odnosu čoveka i mašine u filmskoj umetnosti. Tribina će početi u 19 časova. Ulaz je slobodan.

Tokom programa biće razmotreno na koje načine i sa kojim efektima su putem izražajanih sredstava filmskog stvaralaštva problematizovane granice između ljudskog bića i entiteta sa veštačkom inteligencijom, i koja provokativna pitanja su pokrenuta u pogledu statusa svesti, odnosno svesnog bića pri dovođenju u vezu čoveka i mašine (robota, androida, superinteligentnog kompjutera). Uz inserte iz filmova 2001: Odiseja u svemiru, Ona, Terminator 2, Ex machine, Čapi razgovor sa Vojnovim će ukazati na perspektive kritičkog sagledavanja čovekovog postojanja u svetu čijem oblikovanju daje pečat tehnološki napredak, kao i na mogućnosti preispitivanja našeg shvatanja ličnosti, povezivanja i komunikacije, percepcije emotivnog života, iskustva ljubavi. U program će biti uključena i tematizacija transhumanizma koji je sa poverenjem u moć nauke i tehnologije usmeren na prevladavanje ograničenja čoveka kakvog poznajemo.

Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani, moderator je Marko Cvetković zadužen za obrazovni program Centra za kulturu, a ulaz je slobodan.

.

Dimitrije Vojnov scenarista je filmova Ederlezi rising, Jesen samuraja, Uloga moje porodice u ratu svetova, koscenarista filmova O bubicama i herojima, Mali Budo, Montevideo, vidimo se, Šišanje, Doba nevinosti…Ostvario je uloge u filmovima Tito i ja, Vizantijsko plavo, Gotovo mitskiUrednik je filmskog bloga „Doba nevinosti“, posvećenog kritici i praćenju srpskog filma.

Zoran Janković