SRB ENG

Najava: „Igla ispod praga“ (2016) Ivana Marinovića (manjinska koprodukcija)

16. avgust 2016. | Autor: Zoran Janković
Prekosutra, u četvrtak, 18. avgusta u okviru međunarodnog takmičarskog programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala,  biće premijerno prikazana crnogorsko-srpska koprodukcija Igla ispod praga, rediteljski dugometražni prvenac Ivana Marinovića.

Igla ispod praga

Scenario za ovaj film (takođe delo Ivana Marinovića) osvojio je 2014. godine nagrade na Jerusalem Film Lab radionici, kao i na CineLink programu Sarajevo Film Festivala iste godine. Igla ispod praga donosi nam priču o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi sveštenik Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj deo. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsednute Mare, buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje „okreće drugi obraz“ nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.

Glumačku ekipu u ovoj crnohumornoj komediji predvodi makedonski internacionalac Nikola Ristanovski, a tu su i  Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić, poznat po učinku u slučaju filmova Panama Pavla Vučkovića i Neposlušni Mine Đukić, koja je i jedna od producentkinja Igle ispod praga. Film je sniman u živopisnom ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog centra Srbije. Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.

Glavnu ulogu tumači Nikola Ristanovski.

Glavna uloga u Igli ispod praga je povrena Nikoli Ristanovskom.

Ivan Marinović je rođen 1984. godine. Magistrirao je režiju 2011. godine na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji – FAMU.

Reditelj/scenarista Ivan Marinović.

Reditelj/scenarista Ivan Marinović.

Nakon kratkog filma A Football Story i dokumentarnog Hvali more, drž’ se kraja, te učešća u projektu 90 Minutes: The Berlin Project, snimio je Iglu  ispod praga, svoj debitantski dugometražni igrani film.

Ljubomir Bandović tumači jedno od važnih uloga u filmu Igla ispod praga.

Ljubomir Bandović tumači jednu od važnih uloga u filmu Igla ispod praga.

Povodom i na temu premijere u Sarajevu, Ivan Marinović izjavio je i sledeće: „Velika mi je čast što se moj film našao u izboru najprestižnijeg programa Sarajevskog festivala. SFF je izgradio izuzetnu reputaciju u internacionalnim okvirima, pa mene kao debitanta posebno raduje učešće u takmičarskoj selekciji i susret sa sarajevskom publikom.”

Bogdan Diklić u filmu Igla ispod praga.

Bogdan Diklić u filmu Igla ispod praga.

Zoran Janković