SRB ENG

U petak promocija knjige „Ka novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije“ dr Aleksandre Milovanović

24. oktobar 2019. | Autor: Đorđe Bajić
U petak, 25. oktobra, održaće se promocija knjige „Ka novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije“ dr Aleksandre Milovanović, montažerke i vanredne profesorke na Katedri za teoriju i istoriju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

O knjizi: U mnoštvu filmova i serija, šta nam je merilo odabira: žanr, franšiza, najtraženiji ili najnoviji?  Van njihovih granica: tragamo li za nastavcima? Da li je presudan ekran: mini, mega ili  pokretni uz imperativ internet konekcije? Naši odgovori isprepletani su sa strategijama serijalnosti, transmedijalnosti i migracije postmedijske generacije – od tradicionalnih medija ka digitalnim platformama.  Novomedijska kultura i industrija odavno  ne stvaraju pojedinačne sadržaje, već serijalnim nizanjem harmonizuju brojne tekstove i medije. Ova studija postavljena je u preseku  narativne ekspanzije u jednom mediju  (serija, serijal, spin-of, rimejk) i umnožavanja nastavaka kroz više njih (transmedijalna serija, franšiza, mega saga). U njoj se analizira put ka novim medijima, na kom su filmovi i serije fragment sistema – transmedijalne celine.

Dr Aleksandra Milovanović je vanredna profesorka na Katedri za teoriju i istoriju Fakulteta dramskih umetnosti i višestruko nagrađivana filmska i televizijska montažerka. U Beogradu živi i radi u obe sfere koje se naučno i kreativno sastaju u ovoj knjizi. Njena knjiga „Ka novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije“ objavljena je u okviru edicija Studije filma i medija, a izdavači su Fakultet dramskih umetnosti i Filmski centar Srbije.

Promocija se održava na Platou Beogradskog sajma s početkom u 17 časova, a u razgovoru učestvuju: urednica izdanja prof. dr Nevena Daković, filmski reditelj Stefan Arsenijević i autorka.  Razgovor vodi Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti FCS-a. Dan kasnije, u subotu 26. oktobra, Aleksandra Milovanović će potpisivati svoju knjigu na štandu Filmskog centra Srbije od 16 do 18 časova.

Đorđe Bajić