SRB ENG

Zatvoren 9. Beldocs: Gran pri za „Zid smrti i tako to“ i „Drugu liniju“; strukovne nagrade Pablu Feru Živanoviću i Jeleni Maksimović

18. маја 2016 | Autor: Đorđe Bajić
Dodelom nagrada najboljim dokumentarnim filmovima, večeras je svečano zatvoren 9. Beldocs festival.  Za najbolje domaće dugometražne dokumentarne filmove ravnopravno su proglašeni filmovi Druga linija Nenada Miloševića i Zid smrti i tako to Mladena Kovačevića. Film Druga linija je, prema rečima žirija, nagrađen za „temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada, vreme borbene avangarde“. Film Zid smrti i tako to nagrađen je za „minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije“.

Iz nagrađenog filma Druga linija.

Iz nagrađenog filma Druga linija.

Pored tradicionalnog Gran prija Beldocs, ove godine prvi put dodeljene su i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije. Pablo Fero Živanović je dobio nagradu za najbolju kameru za film Zid smrti i tako to, uz obrazloženje žirija da je „ostvario ubedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg sveta vašarske zabave“. Nagradu za najbolju montažu dobila je Jelena Maksimović za film Dubina dva („pronalaženje značenjske veze između svedočanstava o zločinu i nemog sveta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio“).

Mladen Kovačević prima nagradu.

Mladen Kovačević prima nagradu.

Žiri Fipresci Srbija doneo je odluku da nagradi film Voli vas vaša Sexymaja Ivana Mandića, zbog toga što je „kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam“.

Svi nagrađeni na bini.

Laureati 9. Beldocsa: svi nagrađeni na bini.

Takođe, treba pomenuti da je međunarodni žiri doneo odluku da nagradu za najbolji dokumentarni film međunarodne takmičarske selekcije ravnopravno dodeli filmovima Velika sreća i Sonita.  Posebno priznanje žiri je dodelio filmu Rejv Iran.  Beldocs festival zatvorio je najnoviji film Majkla Mura Koga sledećeg napasti?

Đ.B.