Sutra, 3. juna, sa početkom u 13 časova u zgradi Kluza (ulaz iz Resavske 34) u Beogradu biće održana tribina naslovljena „Pozicija filmskog kostima u 21. veku“. Organizator je ULUPUDS  (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), a tribina će se održati u sklopu 53. Majske izložbe ovog udrudženja.

Na prelazu između dva veka desila se i smena dve generacije kostimografa. Pitanje sa kojima se danas susrećemo koliko su ugrožene kreativne slobode profesije u novim produkcijskim uslovima. Kakvo su nam nasleđe ostavili prethodnici po pitanju percepcije zanimanja u profesionalnom okruženju i koliko je moguće i koliko brzo menjati zatečenu situaciju.

O ovim temama govorićemo iz ugla kostimografa koji su se oprobali u domaćim, ali i stranim produkcijama, pedagoga i producenata.

Na ovu temu govoriće:

Lidija Jovanović, kostimograf, profesor na Accademia del Lusso i predsednica UO ULUPUDS

Ivana Vasić English, kostimograf i partner u Balcanik Media produkcijskoj kući

Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti

Snežana van Hauwelingen, producent, docent na Fakultetu za medije i komunikaciju, osnivač producentske kuće This and That Production

Jednom prilikom bila sam pitana kako nastaje pozorišni kostim i moj odgovor bio je: Iz strasti, iz ljubavi, iz dubokog promišljanja, istorijskog i sociološkog istraživanja, sati crtanja, kilometara pešačenja, smeha, rasprava, znoja i uzbuđenja u krojačnicama i radionicama. Kostim pre svega nastaje iz želje za pripovedanjem. Sličan se princip odnosi i na filmski kostim, sve do momenta realizacije i trenutka boravka na setu.“

Lidija Jovanović

Foto: This and That Productions

Z. J.