Pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Nezavisnim filmskim centrom Filmart, predstavljamo Filmoskopiju, portal filmske kritike, eseja i intervjua. Razvijajući i negujući kritičku misao, prvenstveno kod mladih, kako autora, tako i čitalaca, Filmoskopija teži da  bude prostor za sve koji promatraju, donose zaključke i upućuju na drugačiju tačku gledišta. Redakcijski tim Filmoskopije čine mladi autori, većinom dramaturzi, kako studenti, tako i postdiplomci.

Kreativno pisanje iziskuje konciznu i jasnu misao. Biti slobodan od samoga sebe otvara mogućnost čoveku da bude posmatrač. Koncizna i jasna misao iziskuje uporno posmatranje spoljašnjeg, kao i unutrašnjeg. Pisanje kritike u ovome slučaju, nije ništa više no posmatranje i prenošenje uočenog u formu teksta. Uočavanje, prepoznavanje i formiranje koncizne i jasne misli nemoguće je bez posmatranja. Istinsko posmatranje iziskuje otvoren um, um oslobođen samoga sebe. Tek tada, viđeno može biti definisano kao svet za sebe  i tek tada moguće je govoriti o posmatranom.

Filmu, filmskim i televizijskim stvaraocima, ali i svima ostalima, Filmoskopija prilazi slobodna od stava, mišljenja i utvrđenog establishmenta. Slobodna od podela što žanrovskih, što svih ostalih, Filmoskopija teži da bude prostor za sve koji promatraju, donose zaključke i upućuju na drugačiju tačku gledišta.

Filmoskopija u svom sadržaju nudi kritike domaćih i stranih ostvarenja, eseje koji propituju fenomene u društvu koristeći film ili televiziju kao jednu od glavnih referenci i teorijske oglede kroz koje ćemo pokušati da u fokus stavimo kako istoriju filma, tako i aktuelna ostvarenja i njihov značaj. Pored toga, intervjui s filmskim radnicima i značajnim imenima u kulturi, trebalo bi da otvore prostor za dijalog i razmenu mišljenja.

Okupljajući različite autore, Filmoskopija teži da bude prostor koji neguje kritičku misao i poziva na dublje razumevanje kako čitalaca, tako i samih autora.

Urednik Filmoskopije Dejan Prćić