Osmo izdanje Bosifesta, koje će se održati pod sloganom „Pokreni promenu“ od 10. do 12. oktobra u Sava centru, prikazaće 18 kvalitetnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora Gorana Radovanovića, poznatog reditelja i jednog od naših najnagrađivanijih dokumentarista.

O kriterijumima za odabir i programu predstojećeg Festivala selektor kaže: „Program počiva na kriterijumu estetike i humanosti. U tom preseku nastao je program ovogodišnjeg izdanja Bosifesta! I taj presek obležen je nečim što bih ja nazvao prostim izrazom životnost! A iza svakog života stoji volja, nada, borba, dobrota, energija… Dakle, reč je o programu koji je s jedne strane tematski raznovrstan i koji pokriva gotovo sve aspekte pojma disability, a sa druge strane ovi filmovi počivaju na vrhunskoj estetici koja ovu tematsku specifičnost i ekskluzivnost uzdiže na nivo univerzalnog i večitog! Dakle, ni jedan film ne boluje od patetike niti pripada bidermajerskom svetu sažaljenja! Naprotiv! Život kao takav! Život kao mogućnost! Život kao nužnost koju možemo prevazići…„

Goran Radovanović

Publika će od 10 do 12. oktobra imati prilike pogleda 18 filmova, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, a očekuje nas i svetska pretpremijera odličnog izraelskog dokumentarca Moj brat heroj, koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara. Film će biti prikazan u revijalnom delu programa.

U okviru takmičarskog programa očekuje nas dokumentarac 50 X Rio o pustolovini jednog specijalnog momka, Aleksa Zanardija, i o njegovom treningu i pripremama za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru, zatim Odlazak na ples – dokumentarac o ljudima koju su povezani sportom – plesom u kolicima, kao i u fenomenalni dugometražni dokumentarac Normalni autistični film u kojem nas češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom izaziva da jednom zasvagda prestanemo da doživljavamo autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokušamo da je shvatimo kao fascinantan način razmišljanja, koji je često teško dešifrovati.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: gran-pri za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.