Nakon Sarajeva i Niša, odnosno, nakon tamošnjih festivala, serija „Senke nad Balkanom“ predstavljena je juče, tokom trećeg dana ovogodišnjeg, 38. po redu Festivala „Braća Manaki“, festivala u čijem su fokusu filmski snimatelji i njihova aktuelna dostignuća. Ova srpsko-makedonsko-rusko-bosansko-hercegovačka koprodukcija uskoro će stići na male ekrane širom regiona i u Rusiji, a u Bitolju je deo autorske ekipe predvodio Dragan Bjelogrlić, tumač glavne uloge i reditelj većeg dela epizoda ove serije.

Okupljenima u Bitolju tom prilikom obratili su se Dragan Bjelogrlić, makedonski koroducent pomenute serije Tomi Salkovski, reditelj jedne od epizoda Igor Ivanov – Izi, te glumci – Marija Bergam, Jana Stojanovska, Pero Arsovski i Petar Atanasovski. Bjelogrlić je istakao da je tokom pripreme ove serije sarađivao sa grupom istoričara, a da ga je posebno zainteresovala priča o uticaju Ruske carske vojske nadogađaje na ovim prostorima.

Serija Senke nad Balkanom će se od kraja oktobra istovremeno prikazivati na televizijima u Srbiji (na RTS-u), Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori i Ruskoj Federaciji. Osim Bjelogrlića, značajne uloge u oovoj seriji tumače: Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Žarko Laušević, Aleksandar Gablin, Andrej Zibrov, Miloš Timotijević, Toni Mihajlovski, Marko Živić, Goran Bogdan, Bojan Navojec, Nebojša Dugalić… Scenario su, po filmskog priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković, a muziku je, baš kao i u slučaju Bjelogrlićevog filmskog diptiha Montevideo, uradio Manjifiko.

Zoran Janković