Osim kratkometražnog filma Isti Dejana Petrovića, srpski filmovi i srpski autori biće zastupljeni i u drugim programskim celinama ovogodišnjeg, 30. po redu izdanja festivala IDFA (Internacionalni festival dokumentarnih filmova Amsterdam/International Documentary Film Festival Amsterdam), u evropskim i svetskim razmerama svakako jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala fokusiranih na dokumentarni film. Posetioci i gosti pomenutog festivala biće u prilici da pogleda i dva ovdašnja dugometražna ostvarenja – Drugu stranu svega autorke Mile Turajlić i Slatko od ništa u režiji Borisa Mitića.

Druga strana svega

Druga strana svega, novi film Mile Turajlić, autorke filma Cinema Komunisto (2010), uvršten je u dva progama: udarni takmičarski program za dugometražne dokumentarne filmove (IDFA Competition for Feature-Length Documentary)  i programKamera u fokusu“ (Camera in Focus), u kome su okupljeni dokumentarni filmovi sa izvanrednim snimateljskim radom. Dokumentarni film Druga stana svega traje 100 minuta, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe, a pritom je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute. Sažet u par rečenica sinopsis filma glasi ovako: „Za srpsku filmsku autorku, Milu Turajlić, zaključana vrata u stanu njene majke u Beogradu, u isti mah obezbeđuju prolaz i ka znamenitoj istoriji njene porodice i ka burnom političkom nasleđu njene zemlje“. Film je premijerno prikazan u dokumentarnom programu festivala u Torontu krajem leta za nama, a Mila Turajlić je bila i direktorka fotografije u ovom svom filmu.

Slatko od Ništa

Slatko od ništa, novi film u opusu Borisa Mitića, autora filmova Pretty Dyana i Doviđenja, kako ste?, biće prikazan u prestižnoj sekciji Majstori (Masters), programu koji predstavlja nova ostvarenja proslavljenih autora. Novi Mitićev film je na 70. izdanju Filmskog festivala u švajcarskom gradu Lokarnu prikazan u okviru novoformiranog takmičarskog programa „Signs of Life“.  U Sarajevu je prikazan u takmičarskom programu „Dokumentarni film“. Film je nastajao osam godina, uz pomoć brojinih snimatelja-saradnika. Slatko od Ništa se sastoji od „dokumentarnih kadrova Ničega“ koje je autor naručio od desetina kolega iz celog sveta. Svi su isprva dobili odrešene ruke da snimaju „dokumentarno Ništa“, da bi kasnije, u sklopu namenske online brainstorming platforme, mogli da upoređuju i međusobno komentarisu kadrove, pritom ne znajući ni ko je šta snimio, niko je autor komentara. Narator je čuveni Igi Pop. Film Slatko od Ništa, u originalu nazvan In Praise of Nothing, nastao je u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête), a dobio je podršku Filmskog Centra Srbije, hrvatskog HAVC-a, francuskog CNC-a i Procirepa, holandskog IDFA Bertha Funda, Centra za savremenu umetnost u Ženevi i argentinsko-američke grupacije Faena Art.

Sva tri pomenuta filma (IstiDruga strana svegaSlatko od ništa) biće predstavljeni i zastupljeni i na festivalskom  marketu „Docs for Sale“, koji svake godine pohodi više od 300 kupaca prava za televizijska emitovanja, distributera, festivalskih programera i agemnata prodaje. Festival IDFA će se i ove godine održati u Amsterdamu i to u periodu između 15. i 26. novembra.

Zoran Janković