Danas je Beogradu krenulo snimanje domaćeg filma Ajvar u režiji Ane Marije Rossi. Film se radi po scenariju čije su autorke Rossi i Maja Todorović.  Glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović. Film je srpsko-crnogorska koprodukcija, i nastaje u produkciji beogradske kuće Biberče; tu je i koproducent, kuća Artikulacija iz Podgorice. Ajvar su podržali Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo kulture Republike Crne Gore.

Ajvar je film o ljubavi i preživljavanju njenog gubljenja. Vida  (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. U Beogradu Vida ima majku Nadu (glumi je Vesna Čipčić) koja od smrti Vidinog oca živi virtuelni život, noseći godinu dana njegovu  urnu sa sobom gde god da ide. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala  i o tome ćuti. U Srbiju dolaze za praznike, kada se odvija  uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima, ali ovog Uskrsa očekuje ih neki drugi život, na koji nisu navikli. Neizgovoreno, a konstantno prisutno pitanje nemanja dece, prevara, otuđenost u porodici, sve oko njih vrišti na rastanak i na kraj. Samo ga treba preživeti.

Ana Maria Rossi, scenaristkinja i rediteljka Ajvara, kojoj će ovo, nakon srpskog segmenta postjugoslovenskog omnibusa Neke druge priče (2010), biti prvenac na polju celovečernjeg igranog filma, u izjavi za portal Filmskog centra Srbije istala je sledeće: „Ajvar je moja lična priča, i priča o ljudima, junacima  koje poznajem, o vremenu koje me je obeležilo, o izgubljenom vremenu. Zanimala me je  moja generacija, tačnije pojedinici u njoj  kojima se život prelomio pod pritiskom svega što su podneli, ili nisu mogli da podnesu. Nisam se bavila nikakvim velikim društenim ni istorisjkim temama, ali mi je stalo da se to vreme o kome govorim zabeleži kroz intimnu dramu dvoje ljudi. Ajvar je priča o rastanku, ali je pre svega priča o ljubavi, o izborima, o udaljavanju, o otudjenju i generacijska priča o iseljenju. O hrabrosti da se ode i hrabrosti da se ostane na jednom mestu i sa jednom osobom.“

Producentkinja filma je Nikolina Vučetić Zečević, a koproducent Ivan Đurović (Artikulacija, Podgorica). Pored Nataše Ninković, Sergeja Trifunovića i Vesne Čipčič, u Ajvaru glume i Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Mirko Vlahović, Maja Todorović i Srđan Miletić. Direktorka fotografije je Maja Radošević, zapažena po snimateljskom radu na filmovima Pored mene i Vlažnost. Film će montirati Mateja Rackov, scenografkinja je Mina Lazarević a kostimografkinja Ksenija Terzović.

Film će biti sniman pet sedmica, i to na lokacijama u Beogradu i Užicu, a poslednje snimajuće dane filmska ekipa imaće u Stokholmu, u Švedskoj. Premijera filma Ajvar planirana je za jesen naredne godine.

Zoran Janković
foto: Marija Đoković