Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u bioskopskoj sali Centra za kulturu „Vlada Divljan“, film Vojnici. Priča iz Ferentarija predstavile su rediteljka Ivana Mladenović i producentkinja filma Jelena Mitrović.

Vojnici. Priča iz Ferentarija predstavljen je na filmskom festivalu San Sebastijan, kao i na filmskom festivalu u Torontu, a reč je o rumunsko-srpskoj koprodukciji. Kao i u svom prethodnom, dugometražnom dokumentarnom filmu Isključi svetlo, rediteljka, koja već trinaest godina živi i radi u Rumuniji, obrađuje teme marginalizovanih grupa, siromaštva, konzervativnog društva. Film je rađen po romanu rumunskog pisca Adrijana Šnjopa.

Ivana Mladenović i Jelena Mitrović

„Kasting za film je trajao dve godine, ali sam na kraju odlučila da glavnog lika tumači sam autor romana. Dosta vremena sam provodila sa ljudima iz Ferentarija, siromašnog kvarta u Bukureštu, želela sam da upravo njih  stavim u film, da sve bude što dokumentarnije”,  izjavila je na konferenciji za novinare Ivana Mladenović.

Ivana Mladenović je 2012, takođe u Rumuniji, režirala dugometražni dokumentarac Isključi svetlo (Turn Off the Lights), ovo joj je celovečernji igrani prvenac, a prošle godine smo je gledali u značajnoj ulozi u filmu Srca s ožiljcima (Inimi cicatrizate) glasovitog reditelja Radua Judea. Film Vojnici, priča iz Ferentarija  je rumunsko-srpsko-belgijska koprodukcija i nastao je uz zvaničnu podršku i Filmskog centra Srbije.

Đ. B. / Z. J.