Upravo je obelodanjena prva grupa filmskih naslova odabranih za takmičarski program predstojećeg Berlinala. Pored novih filmova Gasa Van Senta i Malgožatе Šumovske, u udarni niz uvršten je i rusko-poljsko-srpski Dovlatov, biopik Alekseja Germana mlađeg o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu u kome glavnu ulogu tumači srpski glumac Milan Marić.

Marić je za portal Filmskog centra Srbije o radu na ovom filmu izjavio sledeće: „Prošle godine sam završio snimanje filma Dovlatov u režiji Alekseja Germana mlađeg. Film prati nekoliko dana u životu ruskog pisca Sergeja Dovlatova sedamdesetih godina prošlog veka. U pitanju je jedna izuzetno intimna priča o donošenju važnih odluka u sistemu kao što je bio SSSR. O mogućnostima i nemogućnostima. O odlasku ili ostajanju. O ličnim granicama, i ograničavanju sopstvene slobode. O ljubavi. Veoma mi je bilo inspirativno razumeti ruski mentalitet. Pogotovo sever Rusije. Imao sam malo vremena da pročitam dovoljno o njemu, o Rusiji toga doba, o sistemu, o disidentima. Odlučio sam više da se pustim i da radim intuitivno. To je i Germanu odgovaralo. Samo sam znao da ne želim da radim imitaciju Dovlatova, želeo sam da sve to pronađem u sebi i da maknem pritisak da igram super-stara ruske književnosti.“

Još ranije je najavljeno da će novi film Vesa Andersona Ostrvo pasa (Isle Of Dogs) otvoriti Berlinski festival, kao i da će se takmičiti za glavne nagrade. Pored Dovlatova, filma koji je podržao Filmski centar Srbije na konkursu Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija, potrvrđeno je da će u glavnom takmičarskom programu biti prikazani: američki Ne brini, neće daleko peške (Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot) Gasa Van Senta, francuski Eva Benoa Žakoa, italijansko-nemačko-švajcarski Moja kćerka (Figlia Mia) Laure Bispuri, nemački U hodnicima (In Den Gängen) Tomasa Štubera, nemački Moj brat Robert (Mein Bruder Heißt Robert Und Ist Ein Idiot) Filipa Groninga i poljski Njuška (Twarz) Malgožate Šumovske. Srpski koproducent Dovlatova je produkcijska kuća Art & Popcorn. Berlinski festival počinje 15. februara 2018.

Đorđe Bajić