SRB ENG

Garažna melodrama „Aleksandra” Saše Radojević premijerno na 47. Festu

16. феб 2019 | Autor: Đorđe Bajić
Novi film Saše Radojevića, „Aleksandra“, imaće svoju svetsku premijeru na 47. Festu, u okviru programske celine „Fest predstavlja“. Saša Radojević je o svom novom filmu za portal FCS-a rekao sledeće: „Aleksandra je melodrama u kojoj se akteri poigravaju sa pokušajem naslovne junakinje da dođe do identiteta. Ovaj film karakterišu nežnost, prevare, posesivnost, krađe, melanholija i bolni osećaj večite zarobljenosti. U njemu u vremensku kapsulu smeštam i prizore rukavaca grada pre nego što zauvek nestanu.“

Melodrama je žanr koji je redak u savremenom srpskom filmu, ali ima veliko prisustvo u dosadašnjoj istoriji filma, literaturi i na televiziji. Po rečima reditelja, autorska ekipa filma „Aleksandra“ pokušala je da spoji andergraund produkciju karakterističnu za garažne filmove oslobođene ideoloških i finansijskih presija i, s druge strane, melodramske motive, koji su kod najšire publike vrlo ukorenjeni i omiljeni.

O radnji filma, Radojević kaže: „Aleksandra i njena majka, Draginja, zaljubljene su u istog čoveka, Radeta. Svaka, na svoj način, želi da se izvuče iz rutine, usamljenosti, sivila, slabosti, kroz tu vezu. Aleksandra pokušava da nađe svoj identitet, a Draginji je očito lakše da kontroliše i vodi mali porodični posao, nego emotivni život, pa i odnos sa kćerkom.“ Glavne uloge tumače Tatjana Venčelovski, Milutin Milošević, Jelena Šušnjar, Ljuma Penov, Dubravka Kovjanić i Anđelija Vujović.

Film „Aleksandra“ će svoje prvo prikazivanje imati 26. februara u Dvorani kulturnog centra (početak u 22 časa), a 27. i 28. slede reprize.

Đ. B.