SRB ENG

Rezultati konkursa FCS-a: komercijalni film i debitantski film

14. maj 2019. | Autor: Đorđe Bajić
Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je predlog konkursnih komisija za dodelu sredstava po Кonkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2019. godinu, a u kategorijama: Sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film) i Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova.

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film) odabrani su projekti:

 1. TI SI PRINCEZA
  Scenario: Кatarina Nikolić, Dušan Bulić
  Režija: Petar Pašić
  Produkcija: Vanilla films

Iz obrazloženja komisije: Scenario Кatarine Nikolić i Dušana Bulića za mjuzikl „Ti si princeza“ pisan je u dramaturškom obrascu uspešnih Diznijevih animiranih filmova, sa evociranjem rediteljskih rešenja karakterističnih za Tima Bartona – priča je smeštena u imaginarne 80-e u SFRJ, dešava se u dikensovskom podzemlju gde se napuštena deca bore za preživljavanje radeći kao lopovi u službi pokvarene vlasnice cirkusa. Ideja da se snimi domaći mjuzikl, na ovaj način, sa navedenim soundtrack-om, deluje sveže i moguće je da bi privukla publiku u bioskope.

 1. ČULOVA ISКUŠENJA
  Scenario: Dimitrije Vojnov
  Režija: Danilo Bećković
  Produkcija: Mali Budo

Iz obrazloženja komisije: Scenario Dimitrija Vojnova bavi se veoma inventivnom i pomalo egzotičnom temom – pratimo dvojicu građana Severne Кoreje, talentovanog fudbalera i njegovog mentora, koji dolaze u Srbiju, u misiji koju im je zadao državni vrh DNRК. Ova misija ih dovodi do niza komičnih situacija, u neočekivanom sudaru drugova Кima i Čula sa učmalom svakodnevicom srpskog fudbala… Uzevši sve stvari u obzir, kvalitet scenarija, komercijalni potencijal koji ovaj projekat ima, i prethodno iskustvo i dokazanost autorskog tandema Bećković-Vojnov, smatramo da „Čulova iskušenja“ vrlo lako mogu postati novi bioskopski hit.

 1. EКIPA
  Scenario: Rade Ćosić
  Režija: Marko Sopić
  Produkcija: House of Cinemašina – Ljubomir Ćosić PR

Iz obrazloženja komisije: Jednostavan i savremen mumblecore film, „Ekipa“ u kontinuitetu prati život i priključenija mlade Partizanove nade, fudbalera Zdravka, uvodeći gledaoce na sirov, a ipak tarantinovski stilizovan, način u priču… Predstavljena glumačka ekipa, privlačnost teme široj publici, kao i svežina pristupa, trebalo bi da kompenzuju relativno neiskustvo autorskog tima u uspehu gotovog filma u bioskopima.

Detaljnije o odabranim projektima ovde.

U kategoriji  Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova odabrani su projekti:

 1. MIT O PRAVOM ČOVEКU
  Scenario: Milica Filipovski
  Režija: Milica Filipovski
  Produkcija: Dart film & video

Iz obrazloženja komisije: Pored toga što je sam tekst veoma snažan, u našoj odluci bila je presudna i lična motivacija autorke, koja zaista poseduje iskonsku potrebu da ispriča ovu gotovo autobiografsku priču, što se i vidi u njenom vrlo prepoznatljivom i jakom autorskom pristupu filmu. Smatramo da film poseduje komercijalni kapacitet, ali i da pred njim predstoji jak i dugačak festivalski život, koji bi i van granica naše zemlje, mogao na vrlo objektivan način da približi publici probleme sa kojima su se naši sugrađani susretali u toku NATO napada na Srbiju 1999. godine.

 1. INSTRU MENTAL
  Scenario: Dean Radovanović
  Režija: Dean Radovanović
  Produkcija: Ramona Plazinić PR

Iz obrazloženja komisije: U scenariju za film Instru Mental narativ baziran na misteriji prelama se kroz nekoliko subjektivnih doživljaja sveta, onih od strane glavnih likova: Dragana, Martine i Marka. Međutim, od svih subjektivnih pogleda, specifična vizura antropomorfne prevrtljive Кamere predstavlja najdirektnije suočavanje gledaoca sa nepoznatom stvarnošću, i upravo nas ta Кamera vodi kroz sunovrat paranoične fikcije u kojoj likovi, kao i gledoci, neprestano špijuniraju u potrazi za istinom i činjenicama… Realizacija scenarija Instru Mental nudi mogućnost da srpska kinematografija dobije zapaženo arthaus ostvarenje koje je ekvivalentno najsavremenijim evropskim istraživanjima filmskog medija.

 1. CRNA REКA
  Scenario: Goran Stanković
  Režija: Goran Stanković
  Produkcija: This and That Productions

Iz obrazloženja komisije: Pored nesumnjive socijalne važnosti vezane za pitanja o odgovornostii i brizi društva i institucija za zavisnike, intrigantnost i promišljenost scenarija „Crna reka“ daju dovoljno aduta da se realizuje film velikog potencijala za prikazivanje na međunarodnim festivalima. S druge strane, kontroverznost ove priče svakako će privući i ovdašnju bioskopsku publiku, jer je suočavanje sa ekstremnim situacijama potrebno kako bi se napravile korenite promene, u čoveku i društvu, da bismo se otrgli iz opšte letargije.

 1. FUDBALER ZLATNI DEČКO
  Scenario: Ognjen Janković, Aleksa i Vuk Ršumović
  Režija: Ognjen Janković
  Produkcija: Fantastika film studio

Iz obrazloženja komisije: Po mišljenju Кomisije, jedan od najboljih  scenarija, ako ne i najbolji, „Fudbaler Zlatni dečko“, osetili smo svi, ima svoju bioskopsku budućnost, kao i osobeni  romantični potencijal urbane legende. U surovoj pozadini profi-sporta kreću se čudni likovi u borbi za opstanak i prepliću se u životu mladića  koji traži izgubljenu autentičnost prave ljubavi i prijateljstva. Ovo je priča o sazrevanju u nepovoljnim uslovima bez  mnogo ljubavi…

Detaljnije ovde

Đorđe Bajić