Novi film Momira Miloševića, horor „Videćeš večeras“, biće pretremijerno prikazan u Dvorani Kulturnog centra u petak, 14. juna 2019. godine. Ova ekskluzivna projekcija počinje u 19 časova. Ulaz je slobodan. Momir Milošević (1989) je 2011. godine diplomirao na Londonskoj filmskoj akademiji. Pažnju filmofila skrenuo svojim dugometražnim prvencem „Otvorena“ (2016), crno-belim art-house hororom koji je uspešno prikazivan u zemlji i inostranstvu. Pre „Otvorene“, režirao je kratke filmove „Intenzivni udarac u glavu“ (2012), „Mrak“ (2014) i „Mrkli mrak“ (2015). „Videćeš večeras“ traje 23 minuta i predstavlja Miloševićev povratak kratkoj formi.

Sinopsis za „Videćeš večeras“ otkriva osnovni zapelet: troje tinejdžera provodi noć bez sna na Novom Beogradu, otkrivajući jezivu misteriju iz susedstva. Milošević pojašnjava ovu postavku: „Želeo sam da napravim film koji počinje tako što glavni junak odluči da eskivira subotnje veče u gradu, seda na poslednji autobus i vraća se u svoj kraj na Novi Beograd gde potom, sasvim neplanirano, ušeta u rešavanje mračne blokovske misterije. Prvobitno sam video projekat kao dugometražni film, a onda sam, kada se posle nekoliko meseci ukazala prilika da snimim kratki metar, shvatio da ovu priču mogu prilagoditi toj formi. Sve je sada sabijenije i sažetije, pa su samim tim manje šanse da film publici bude dosadan.“

Sa snimanja

U filmu glavne uloge tumače debitanti Mateja Dimitrijević, Sara Matić i Strahinja Popović. „Isprva sam planirao da glavne likove u filmu tumače osobe mojih godina“, kaže Milošević. „Ne sećam se tačno u kom trenutku sam se opredelio za naivne, harizmatične i pomalo opasne šesnaestogodišnjake, ali se ova odluka ispotavila kao jedna od najboljih tokom rada na ovom filmu“. Pored udarne trojke koju sačinjavaju mladi debitanti, veoma važnu ulogu u filmu timači iskusni Slobodan Beštić o čijem će se nastupu u „Videćeš večeras“ još dugo pričati.

Trejle pogledajte ovde.

Kuća Mashina&Zec Luke Bursaća bila je zadužena za produkciju, a Milošević je, pored režije, napisao scenario i zajedno sa Bursaćem producirao film. Od ključnih saradnika treba izdvojiti montažerku Anu Žugić, kostimografa Aleksandra Kovačevića, scenografkinje Katarinu Plavšu i Draganu Manislavić i dizajnera zvuka Daneta Vlaisavljevića. Za vizuelne efekte je bio zadužen Petar Milić, dok je specijalnu šminku uradio Miroslav Lakobrija.

Sa snimanja

Milošević ne želi da otkriva previše detalja o filmu i na taj način pokvari iznenađenja, ali poručuje budućim gledaocima da ih u bioskopu čeka iskustvo koje neće lako zaboraviti: „Zanima me da eksperimentišem sa formom, te sam u ovom filmu dao sebi oduška i isprobao dosta toga novog“, kaže on. „Bitno mi je da stvaram, što je više i češće moguće, a Videćeš večeras je projekat sa kojim sam na našu filmski scenu želeo da donesem svežinu i isprobam vlastite mogućnosti.“

Đorđe Bajić