SRB ENG

Svetska premijera filma „Uprkos magli“ Gorana Paskaljevića u Viljadolidu

09. oktobar 2019. | Autor: Đorđe Bajić
Međunarodna kopodukcija „Uprkos magli“ (italijanski naslov: „Nonostante la nebbia“), nova režija proslavljenog srpskog reditelja Gorana Paskaljevića i njegov prvi film snimljen u Italiji, imaće ovog meseca svoju svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Viljadolidu. Goran Paskaljević je odlučio da se bavi filmom kada je sa sedamnaest godina odgledao ciklus filmova italijanskog neorealizma u dvorani Jugoslovenske kinoteke. Tada nije mogao da pretpostavi da će jednog dana upravo u Italiji, na italijanskom jeziku i sa italijanskim glumcima, snimiti film. Sudbina je odredila da Paskaljević svoj osamnaesti igrani film „Uprkos magli“ snimi upravi u okviru kinematografije koja ga je oduvek inspirisala.

Prema podacima Interpola, danas Evropom luta preko deset hiljada maloletnih izbeglica bez roditeljskog staranja, od toga polovina utočište traži na drumovima Italije. „Uprkos magli“ je filmska priča o jednom od njih. Film prati Paola, menadžera restorana u malom gradu u blizini Rima, koji jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede sa sobom kući. Dečak se zove Muhamed i izbeglica je, prepušten sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu. Prisustvo deteta uznemirava Paolovu suprugu Valeriju, koja je isprva sumnjičava i neodlučna, ali na kraju pristine da ga prime na jedno veče. Nakon nekog vremena, Valerija menja mišljenje i odlučuje da zadrži Muhameda.  Italijanski  bračni par pokušava da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka…

Iz filma Uprkos magli: Donatela Finokjaro, Ali Musa Sarhan i Đorđo Tirabasi

Producenti filma su Amedeo Leticija, Marijela Li Saki i Simona Banki, a koproducenti Goran Paskaljević, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska i Anđelo Laudisa. Direktor fotografije je provereni Paskaljevićev saradnik Milan Spasić, a film je montirao Uroš Timotijević. Andrea Malavasi je zadužen za dizajn zvuka, dok je muziku komponovao čuveni Vlatko Stefanovski. Reditelj filma Goran Paskaljević je napisao i scenario, a u tome su mu pomogli Filip David, Mark Alesi i Đuzepe Eusepi. Glavne uloge u filmu, Valeriju i Paola, tumače italijanski glumci Donatela Finokjaro i Đorđo Tirabasi, dok Muhameda glumi dečak Ali Musa Sarhan. U filmu glume i drugi italijanski glumci, među kojima i Ana Galijena, Luiđi Diberti i Frančeska Kutolo, dok manju ulogu ima i mlada srpska glumica Tamara Aleksić.

Film „Uprkos magli“ nastao je u koprodukciji Italije (Cinemusa), Srbije (Nova film), Severne Makedonije (Sektor film) i Francuske (Rosebud Entrtainment Pictures), a podržali su ga Rai sinema, Ministarstvo kulture Italije, Zepter international, Filmski centar Srbije i Filmska agencija Severne Makedonije. Premijera osmanaestog igranog filma Gorana Paskaljevića će se održati na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Viljadolidu, na kome je srpski redirelj već tri puta dobio glavnu nagradu Zlatni klas, a koji se ove godine održava od 19. do 26. oktobra. „Uprkos magli“ će biti prikazan u okviru zvanične selekcije u kojoj se nalazi osamnaest ostvarenja, nakon čega su planirane projekcije na festivalima u Tunisu, Goi i Talinu. Datum srpske premijere biće naknadno saopšten.

Nakon italijansko-srpsko-makedonsko-francuskog filma „Uprskos magli“, Paskaljević će režirati ostvarenje „Mačji krik“ koje je takođe dobilo podršku Filmskog centra Srbije, i to na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Đorđe Bajić