SRB ENG

Srpska manjinska koprodukcija „Suton“ u selekciji Kanskog festivala

03. jun 2020. | Autor: Đorđe Bajić
U selekciju prestižnog Filmskog festivala u Kanu uvršten je film „Suton“ litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa, istorijska drama nastala kao koprodukcija Litvanije, Francuske, Srbije, Letonije, Češke i Portugalije, i uz podršku, između ostalih, i Filmskog centra Srbije. Reč je o prvoj i zasad jedinoj koprodukciji Litvanije i Srbije.

Kanskog filmskog festivala u tradicionalnom obliku i terminu ove godine nije bilo zbog poznate situacije sa pandemijom kovida 19, ali je Tjeri Fremo, umetnički direktor te ugledne i dugovečne filmske fešte, danas obelodanio listu filmova izabranih za 73. izdanje Kana.  Među njima je i pomenuto Bartasovo ostvarenje.

Sinopsis „Sutona“ glasi: Litvanija, 1948. Rat je gotov, ali zemlja živi u bedi. Devetnaestogodišnji Untė je pripadnik partizanskog pokreta koji se opire sovjetskoj okupaciji. Pozicije u toj borbi nisu jednake, ali će ova očajnička borba odlučiti budućnost čitavog stanovništva. U uzrastu u kom se otkrivaju život i ljubav, mladić nailazi na nasilje i izdaju. Granice između burne strasti mladosti i cilja njegove borbe su zamagljene. On će se predati svim srcem, makar to značilo i da će izgubiti svoju nevinost.

Film „Suton“ su producirali Studio Kinema (Litvanija) i  KinoElektron (Francuska), a koproducenti su sledeće kuće: Biberche Productions (Srbija – producentkinja Nikolina Vučetić Zečević), Sirena Film (Češka), Terratreme Filmes (Portugalija) i Mistrus Media (Letonija) . Kako navodi portal Film New Europebudžet  ovog filma iznosi oko 1,8 miliona evra. Film je sniman tokom dvadeset i dve nedelje u Litvaniji, a na njegovom nastanku je, pored tima produkcijske kuće Biberche i Nikoline Vučetić Zečević, učestvovalo i mnogo filmskih autora i radnika iz Srbije (maskeri, šminkeri, šarferi, mikromani, VFX artisti i supervizor). Film „Suton“ traje 128 minuta.

Pored „Sutona“ na listi odabranih našlo se još 55 ostvarenja iz čitavog sveta, između ostalog i nove režije Vesa Andersona, Fransoa Ozona, Stiva Mekvina, Maiven, Tomasa Vinterberga, Fernanda Truebe…  Očekuje se da će ovogodišnja kanska selekcija biti prikazana u okviru posebnih projekcija na filmskim festivalima koji se održavaju od jeseni pa na dalje (Lokarno, Telurajd, Toronto, San Sebastijan, Busan…). Datum srpske premijere „Sutona“ biće naknadno saopšten.

Đorđe Bajić