SRB ENG

Beldoks 20201: Prikazan film „Koreni” u režiji Tee Lukač

13. septembar 2021. | Autor: Đorđe Bajić
Juče, četvrtog festivalskog dana Beldoksa, 12. septembra 2021, prikazan je film „Koreni” Tee Lukač (na naslovnoj fotografiji). Ovaj intiman film sniman je u Dvoru na Uni, rodnom mestu rediteljke, koja ga je napustila sa šest godina usled rata. Film je prikazan u srpskoj takmičarskoj selekciji, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Tea Lukač je o snimanju ovog filma rekla: „To je bilo vrlo interesantno iskustvo. Iako je film za mene vrlo ličan, on ni na jedan drugi način nije privatan. Razlozi za snimanje filma nisu isti kao cilj. Dvoru na Uni sam se jako često vraćala posle svih dešavanja devedesetih godina, ali tim pre nisam htela da se okrenem tipičnoj priči o ratu i stradanjima, i zapravo konstantnoj retraumatizaciji nekih događaja. Imala sam određenu vrstu straha da će neke priče biti zaboravljene, a vredne su da budu zapamćene – od ličnih, porodičnih mitologija, do samog melosa, jezika, običajnih rituala. To je bio interesantan miks koji se savršeno poklopio sa filmskim jezikom, kojim sam želela više da se bavim kao reditelj”.

Iz filma Koreni

Režiju i scenario za film „Koreni“ potpisuje Tea Lukač, direktorka fotografije je Sara Preradović, montažerka Nataša Pantić, dizajner zvuka Bojan Palikuća, a producentkinja je Andrijana Sofranić Šućur ispred producentske kuće NANA 143, dok je koproducent Set Sail Films. Film je predstavljen u programu „FEST Forward“ 2019. godine, bio je deo EURODOC radionice u Novom Sadu u sklopu lokalne grupe, kao i programa „IDFA Akademija“ u okviru prestižnog festivala IDFA u Amsterdamu. Kao projekat u postprodukciji bio je deo „Eurimages Project Lab Awards“ u programu „Eastern Promises“ Međunarodnog festivala u Karlovim Varima – gde je premijerno i prikazan.

Petog dana festivala, u ponedeljak 13. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije će biti prikazan film „Dida” Nikole Ilića i Korine Švingruber-Ilić, koji prati odnos reditelja sa majkom tokom nekoliko godina, na relaciji između Beograda i Švajcarske. Po završetku filma biće održan razgovor sa rediteljskim parom.

Foto: Promo