SRB ENG

FCS konkursi: Odluke u kategorijama Dugometražni animirani film i Kratkometražni igrani film

12. oktobar 2021. | Autor: Đorđe Bajić
Upravni odbor FCS-a je prihvatio predloge komisija po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. godinu, i to u kategorijama:  Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova i Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih animiranih filmova.

SUFINANSIRANJE PROIZVODNJE DOMAĆIH DUGOMETRAŽNIH ANIMIRANIH FILMOVA, podržani projekti:

„Deleted“
Reditelj: Zoran Krstić
Produkcija: Mir Media Group
Iznos u RSD: 30.000.000

Iz obrazloženja: Radnja ove antiutopijske priče smeštene u budućost dešava se u dva suprotstavljena sveta koji se prožimaju, realnom i virtuelnom, oba su sjajno osmišljena, kompleksna i začudna. Likovi su vrlo plastični i motivisani, kako oni ljudski, tako i oni koji su predstavnici AI. Priložena knjiga snimanja govori o vrlo pažljivom i promišljenom kadriranju. Imajući u vidu da je film osmišljen kao kombinacija animirane i igrane forme (80% animirani, 20% igrani), u kome se slojevito prepiću realano i virtuelno, likovna stilizacija je razložno gradirana u skladu sa razlicitim planovima u filmu.

 „Miki i Maki i neki iz svemira“
Autori: Lazar Bodroža i Ana Uzelac
Produkcija: BUNКER VFH
Iznos u RSD: 30.000.000

Iz obrazloženja: Predloženi film je slapstick komedija namenjena deci, ali pripreman tako da zainteresuje i starije, što je i utisak koji je Komisija stekla. Zaplet i karakteri pravljeni su po meri multižanrovske matrice (komedija, drama, akcija, SF…), u funkciji vrlo dinamične priče punoj akcije, obrta i apsurda… Izuzetno profesionalo primpremljena konkursna dokumentacija u svim segmetima sa vizuelnim predlošcima koji su likovno ubedljivi, stilski dosledni i razrađeni do detalja. Naročito je kvalitetno urađen tizer, njime je dočarana atmosfera budućeg filma. Raskošna i duhovita vizuelna interpretacija karaktera obećava uzbudljivo iskustvo za gledaoce svih generacija u najboljoj tradiciji tzv. porodičnog filma.

Više: OVDE.

SUFINANSIRANJE PROIZVODNJE DOMAĆIH KRATKOMETRAŽNIH IGRANIH FILMOVA, podržani projekti:

 „Rujna zora“
Režija: Ivan Đurović
Produkcija: JP PRODUCTION – JELENA PRANIć PR
Iznos u RSD: 1.170.000

Iz obrazloženja: Priča prati Mambu, mladog beogradskog mangupa koji kuje skoro pa savršen plan ne bi li proveo noć na dunavskom pustom ostrvu sa Anicom, devojkom u koju je zaljubljen. Kako to obično biva sa „savršenim” planovima, u jednom trenutku sve kreće nizbrdo, da bi kulminiralo borbom za goli život…   Ivan Đurović, iako mlad, iza sebe ima izuzetne radove koji su i nagrađivani. Ova tomsojerovska pustolovina sa ljubavnim zapletom dramaturški je vešto postavljena, a s obzirom na ranije radove autorske ekipe nema sumnje da će i vizuelno biti izvrsna.

„Bube“
Režija: Katarina Živanović
Produkcija: LILIT
Iznos u RSD: 1.491.000

Iz obrazloženja:  Scenario za film „Bube“ prati ulazak bivše pijanistkinje Ine u vode bračnog života. Ina shvata da,  htela − ne htela, mora da se uklopi u kalup žene i domaćice i zbog toga je rastrzana između prošlosti (bezbrižan život s mamom i bakom) i budućnosti (dobijanje dece, odgovornost i prilagođavanje mužu)… Scenario vešto varira između žanra i umetničkog filma i koristi se žanrovskim elementima da bi prikazao suptilna psihološka stanja glavne junakinje.

„Svašta!“
Režija: Strahinja Mlađenović
Produkcija: ALTERTISE
Iznos u RSD: 2.120.000

Iz obrazloženja: Scenario za film „Svašta!“ prati Andreja, ostarelog glumca u penziji koji svaki dan posećuje suprugu u bolnici nakon njene treće uzastopne amputacije noge. Supruga neće dugo poživeti, njeno telo ne može više da izdrži, ali Andrej negira njihov neminovni rastanak. Odbijajući neizbežno, Andrej zapravo beži u svoj imaginarni svet… Pored dramaturških i vizuelnih kvaliteta koji odlikuju ovaj scenario, priložen je i detaljan rediteljski tretman koji potvrđuje da režiser Strahinja Mlađenović ima jasnu viziju svog budućeg filma.

„Delovi tela“
Režija: Svetislav Dragomirović
Produkcija: GRAY TREE FILM
Iznos u RSD: 719.000,00

Iz obrazloženja: Film prati Anitu, devojčicu sa izraženim psihološkim problemom i njenu disfunkcionalnu porodicu. U pokušaju da zaštiti svoju majku od nasilnog oca, Anita se odlučuje da ga ubije, ali ne uspeva u toj nameri… Već snimljen i donekle izmontiran materijal pokazuje svežinu, inovativnost i originalnost. Inicijativa autorske ekipe je za svaku pohvalu. Zbog toga je komisija odlučila da podrži ovaj projekat.

Više: OVDE.

Đorđe Bajić