SRB ENG

Saopštenje Upravnog odbora Filmskog centra Srbije

03. decembar 2021.
Upravni odbor Filmskog centra Srbije odlučio je da u listu već postojećih konkursa od ove godine uvrsti i konkurs za eminentne reditelje, koji do sada nije postojao. Naša intencija bila je da se eminentnim rediteljima omogući posebna prilika da uz pomoć države, na posebnom konkursu, dobiju šansu za snimanje svog filma, a u želji da kinematografija dobije novo remek delo.

U tom smislu nejasan je pokušaj dela javnosti da se zalaže i brani konkurs koji je ovaj Upravni odbor i uveo, iako je za to bilo prilika i ranije, ali se niko pre nas nije setio ni eminentnih reditelja ni ove pozitivne prakse koja u drugim zemljama uveliko postoji.
Odajemo veliko priznanje i poštovanje komisiji koja je radila svoj posao profesionalno i odgovorno.

Međutim, nakon završetka konkursa uočili smo da su dva od tri izabrana filma više puta odbacivani od strane različitih konkursnih komisija Filmskog centra, i zaključili da ovaj poseban konkurs time nije doveo do očekivanog rezultata – da bude šansa za novo autorsko delo eminentnih reditelja, umesto da daje privilegovan status filmovima koji su odbačeni u redovnoj konkurenciji.
Takođe, konkursna komisija se odlučila za pristup da svim filmovima dodeli jednako nedovoljna sredstva, dok Upravni odbor smatra da ovaj konkurs treba da posluži tome da eminentni reditelji brzo, uz značajnu finansijsku podršku dobiju šansu da snime svoj film, i da u tom smislu i tu treba napraviti jasniju selekciju. Imajući u vidu da je inače mali broj reditelja koji mogu konkurisati na ovaj konkurs, smatramo da je bolje da jedan projekat dobije značajna sredstva, nego sva tri prijavljena projekta nedovoljno. Uvideli smo i da je potrebno povesti računa i o starosnoj strukturi reditelja, gde bi neku vrstu blage prednosti imali oni stariji.

Zbog tih, a ne bilo kakvih drugih razloga, odlučili smo se da konkurs ponovimo, bolje precizirajući uslove konkursa na koji se, razume se, mogu javiti isti reditelji, i svakako da će sredstva dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima ovaj konkurs i namenjen.
Razumemo da je postao deo uobičajenog javnog miljea da se politizuje svaki konkurs, da se proglašavaju za žrtve svi koji nisu dobili sredstva za film iako ih država redovno podržava, da se zanemaruje značaj onoga što je ostvareno, i umanjuje broj filmova koji su dobili podršku, i stoga kao Upravni odbor obično ne učestvujemo u medijskim kampanjama, već radimo svoj posao onako kako je propisano – na institucionalan način.

Ovom prilikom smatramo da smo dužni da se obratimo javnosti imajući u vidu značaj ovog konkursa, kao i značaj onoga sto je učinjeno u srpskoj kinematografiji zahvaljujuci Filmskom centru Srbije, koji pojedinci pokušavaju da uvuku u političko blato.
Novac koji Filmski centar raspoređuje je novac građana Srbije i dužni smo da svaki konkurs sprovedemo tako da svaki dinar bude na najbolji način utrošen. U tom smislu očekujemo da će do kraja godine biti ponovljen konkurs za eminentne reditelje, a da će se preciznijim uslovima konkursa doći do toga da dobijemo filmove dostojne imena velikih autora i srpske kinematografije.
Najoštrije osuđujemo uvrede Gorana Markovića upućene na račun predsednice Upravnog odbora – mi smo kolektivni organ koji je odluku doneo demokratskom većinom i stojimo iza svoje odluke, i sramni su i nedolični napadi na nju. Nadalje ćemo se, kao i do sada, o konkursima oglašavati samo na institucionalan način.