Tokom 2021. godine, u okviru izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, objavljeno je osam knjiga o sedmoj umetnosti, a najnovija izdanja, „Teorija filmske kritike“ Tomislava Gavrića i  monografija „Neda Arnerić: Čarobna melanholija“ koju je priredila Anita Panić, iz štamparije su stigla u samom finišu godine i prodaji će se naći tokom januara. „Teorija filmske kritike: Elementi za promišljanje filma“ je ambiciozna knjiga doajena Tomislava Gavrića, koja na 612 stranica teorijski osmišljava, problematizuje i sistematizuje pristupe filmskoj kritici. Gavrić je istaknuti srpski teoretičar i esejist, a poznat je po knjigama „Moć imaginacije: Proždrljiva imaginacija ili klasifikacija žanr-filma“ (1989), „Metode filma, ogledi iz teorije flma“ (1991), „Enciklopedija filmskih reditelja“ u 3 toma (1996-2003), „Nacionalni film“ (2012)…. Knjiga  „Teorija filmske kritike: Elementi za promišljanje filma“ je objavljena u okviru edicije „Pogledi i traganja“, koja uključuje ona dela koja svojim sadržajem i konceptom izmiču klasifikacijama.

Knjiga  „Teorija filmske kritike: Elementi za promišljanje filma“ počinje „Uvodom“ i „Prethodim razmatranjima“, a podeljena je na trinaest poglavlja, i to: „Svet umetničkih dela“, „Ontologija filma: Jedan od mogućih pristupa“, „Kritičar kao epistemolog“, „Kako se ostale umetnosti prelamaju kroz film“, „Da li je scenario umetničko delo?“, „Glumstvo: Princip drugog, psiha i etos“, „Ka načelima jedne estetike filmske umetnosti“, „Film je masovna umetnost“, „Pitanje stila: Jedinstvo ljudske ličnosti i stvaralačke umetničke ličnosti“, „Fenomenologija gledalaštva“, „Tehnologija, tehnika, ekonomska ponuda i umetničko stvaranje“, „Novi pogled na autorstvo“ i „Film kao kolektivno umetničko delo“. Urednik ovog izdanja je Miroljub Stojanović, a recenzent je Žarko Dragojević. Za dizajn i prelom bio je zadužen Nebojša Čović.

Podsećamo… U izdavačkom planu Miroljuba Stojanovića, urednika izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, a po predlogu direktora FCS-a Gordana Matića, našla se knjiga „Priča: Sadržaj, struktura, stil i principi pisanja scenarija“ Roberta Mekija, kapitalno delo iz oblasti scenaristike. Objavljeni su treći i četvrti tom sabranih dela čuvenog srpskog sineaste Branka Vučićevića (1944–2016) – „Putujuće zabavne radnje“ (istorija avangardnog i paprinog filma za početnike i ponavljače) „Radnja mešovite robe“ (srpske i druge lepe umetnosti). Takođe, FCS je objavio studije „Kulturna politika i stimulacija filmske proizvodnje u Srbiji“ Darje Bajić Božović i „Nacija, žanr“ Dragana Jovićevića, dok je prestavljena i (za sada) u ograničenom tiražu štampana monografija „Snimatelji u srpskom igranom filmu“ Maje Medić koju je Filmski centar Srbije objavio u saradnji sa Službenim glasnikom.

Đorđe Bajić