„Heroji radničke klase“, film nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je svetsku premijeru 15. februara 2022. godine u okviru programa „Panorama“ Berlinskog filmskog festivala. „Heroji radničke klase“, u kome glavnu ulogu tumači Jasna Đuričić, donose priču o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.  Nakon premijerne projekcije 15. februara, kojoj je ispred ekipe prisustvovao scenarista Ivan Knežević, „Heroji radničke klase“ će u Berlinu biti prikazani u još nekoliko termina (18, 19. i 20. februar). Nacionalna premijera filma biće održana na predstojećem 50. FEST-u, 4. marta 2022. godine.

Scenarista Ivan Knežević je u izjavi za sajt Filmskog centra Srbije preneo delić berlinske atmosfere: „Svetska premijera Heroja radničke klase održana je pred punom prvom salom berlinskog Zoo Palasta. Punom, doduše, do pola, jer tako nalažu rigorozne kovid mere. I pored toga, atmosfera je bila odlična. Publika se prvo smejala, onda nervozno kikotala, i na kraju ćutala u neverici. Upravo rezultat koji smo očekivali! Reakcije su odlične, kritike povoljne, i mislim da ekipa, na čelu sa Milošem Pušićem, ima na šta da bude ponosna. Veliki trijumf za nas lično, a i veliki vetar u leđa za večito zapostavljene novosadske filmadžije.“

Ivan Knežević u Berlinu

Pored Jasne Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ proglašena za najbolju evropsku glumicu, u „Herojima radničke klase“ glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi. „Heroji radničke klase“ su nastali uz podršku Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije.

Čuveni berlinski bioskop Zoo Palast u kome je održana premijera, foto: Maja Medić (arhiva)

Projekat za film „Heroji radničke klase“ je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj u okviru Berlinskog festivala. Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma. Film je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. U ekipi filma se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić. „Heroji radničke klase“  traju 85 minuta.

Tekst: Đorđe Bajić
Naslovna fotografija: Ivan Knežević