Film „Brana“ (originalni naslov: „السّد“, engleski naslov: „The Dam“, francuski naslov: „Le Barrage“), u režiji libanskog reditelja Alija Šerija, imaće svoju svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Kanu, u selekciji „Petnaest dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“). Film je nastao u koprodukciji srpske filmske kuće Trilema Films i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Brana, foto Basem Fajad

Film „Brana“ je koprodukcija Francuske, Srbije, Nemačke, Sudana i Kanade. Glavni prodicent je KinoElektron (Francuska), a koproducenti Trilema (Srbija), Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH (Nemačka),  Galerie Imane Fares (Francuska) i DGL Travel (Sudan). Film je producirala Janja Kralj, a koproducenti su Remi Bonom (Rémi Bonhomme), Vladimir Perišić, Vanja Milanović, Tanasis Karatanos (Thanassis Karathanos), Iman Fares (Imane Fares), Alsamul Husein (Alsamoual Hussein) i Martin Hampel. Film je snimljen na arapskom jeziku i traje 80 minuta.

Brana, foto Basem Fajad

Glavnu ulogu tumači Maher El Kair (Maher El Khair). Radnja se odvija u Sudanu, blizu brane Merove. Glavni junak Maher radi u ciglani koju napaja voda Nila. Svake večeri on tajno odluta u pustinju kako bi izgradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok narod Sudana kreće u revoluciju za svoju slobodu, Maherova kreacija počinje i sama da oduzima živote…

Brana, foto Basem Fajad

Ali Šeri (Ali Cherri, 1976) je libanski vizuelni umetnik i reditelj. Kombinujući filmove, video zapise, skulpture i instalaciju, njegov rad preispituje konstrukciju istorijskih narativa. Šeri je trenutno rezidentni umetnik u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a njegova instalacija može se videti i na predstojećem 59. Bijenalu u Veneciji (La Biennale di Venezia). Njegovi kratki filmovi „The Disquiet“ i „The Digger“ prikazani su na istaknutim filmskim festivalima. Film „Brana“, snimljen u Sudanu tokom revolucije, njegov je debitantski igrani film.

Brana, foto Basem Fajad

Scenario za „Branu“ je pored reditelja pisao i Džefri Grison (Geoffroy Grison) u saradnji sa Bertrandom Bonelom (Bertrand Bonello). Na filmu je radila proverane međunarodna ekipa: direktor fotografije Basem Fajad (Bassem Fayad), montažerke Izabel Makilet (Isabelle Manquillet) i Neli Kvitier (Nelly Quettier), kompozitor ROB. Za viuelne efekte je bio zadužen Mel Masadian (Mel Massadian), a za zvuk: Tomas van Potelberž (Thomas van Pottelberge), Jakov Munižaba i Simon Apostolu (Simon Apostolou).

Film „Brana“ su podržale brojne prestižne međunardone institucije među kojima je Filmski Centar Serbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor fotografija: Basem Fajad