Na sajtu RTS-a je objavljeno da u subotu, 1. oktobra, počinje snimanje nove domaće igrane TV serije Senke nad Balkanom, čiji je radni naslov, kako smo prethodno objavili, bilo Senke Balkana. Za ovu seriji su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, scenario napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić. Režiraće je Dragan Bjelogrlić (koji glumi i glavnu ulogu), Kosta Đorđević, Danilo Bećković i Srđan Spasić.

Scenaristkinja Danica Pajović.
Scenaristkinja Danica Pajović.

Radnja serije smeštena je u tridesete godine prošlog veka u Kraljevinu Jugoslaviju, u Beograd. Glavni likovi su pedesetogodišnji inspektor kriminalne policije Andra Tanasijević Tane (Dragan Bjelogrlić) i njegov novi saradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić (Andrija Kuzmanović). Radnja se odigrava pretežno u Beogradu, ali i Sankt Peterburgu, Beču, Ženevi… U seriji će biti istraživani brojni misterizoni slučajevi i kriminalne radnje, uključujući ratove opijumskih kartela kojima je Beograd trasa za dalji šverc droge ka Evropi i Americi. Pravi zaplet započinje na jednom maskenbalu, na kojem je okupljen beogradski crème de la crème, i na kojem se dogodi svirepo ubistvo.

Reditelj Danilo Bećković.
Reditelj Danilo Bećković.

Udarnu glumačku ekipu Senki nad Balkanom sačinjavaju: Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Branimir Brstina, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, Milica Gojković, Toni Mihajlovski, Miloš Samolov, Marko Živić, Iva Kevra, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković... Reditelji serije su Dragan Bjelogrlić (serijal Montevideo), Kosta Đorđević (S/Kidanje), Danilo Bećković (Mali Budo, Jesen samuraja) i Srđan Spasić. Na seriji će raditi i direktor fotografije Ivan Kostić, scenograf Goran Joksimović, kostimograf Boris Čakširan, montažer Lazar Predojev… Emitovanje prve sezone Senki nad Balkanom, koja će imati deset epizoda, planirano je za jesen 2017. godine. Ceo serijal, koji će za Radio-televiziju Srbije realizovati izvršna produkcija „Kobra film“ iz Beograda, podeljen je u tri sezone.

Pročitajte više na sajtu Radio-televizije Srbije, kao i u intervjuu koji je za portal Filmskog centra Srbije dala scenaristkinja Danica Pajović.

Đ. B.