SRB ENG

Beldocs 2021 – Peti dan: Predstavljeni autori/gosti festivala

14. septembar 2021. | Autor: Zoran Janković
Petog festivalskog dana, 13. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, prikazan je film „Dida” Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji prati odnos reditelja sa majkom tokom nekoliko godina, na relaciji između Beograda i Švajcarske.

Nikola Ilić, reditelj filma, o stvaranju ovog dokumentarca je rekao: Skoro deset godina smo snimali i pratili život moje majke i nas, i moje bake. Ovo nam je velika premijera i moja mama će prvi put videti film“. Corina Schwingruber Ilić je o važnosti ženske snage u filmu rekla: „Nikola je uvek imao tri žene oko sebe, a radio je i sa mnom i montažerkom. Film je totalno drugačiji zato što je naš tim bio ovakav, drugačiji nego da su na njemu radili samo muškarci.“  

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda prikazan je film Džungla rediteljke Louise Mootz, koji prikazuje grupu mladih Parižanki različitog porekla, koje žive u betonskoj džungli i kolebljivo prolaze kroz život. „Svrha mog filma je da pokažem publici predivne osobe koje su oko mene. Da pokažem kako je ponekad teško, a ponekad takođe i dobro. Da vam skrenem misli, ali istovremeno da prepoznate sebe, da se ne plašite od onoga što jeste. Naročito žene – molim vas devojke, govorite i nemojte se plašiti da prigovorite ako osećate da je nešto pogrešno”, rekla je Lousie Mootz o svom filmu.

Publici su se uživo u Jugoslovenskoj kinoteci predstavili i Anđela i Davor Rostuhar, autori filma Ljubav oko svijeta koji prati 33 priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, koje pričaju parovi iz svih krajeva sveta – od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalajima, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svetskih metropola. „Rad na ovom filmu bio je dugačak, predivan, iscpran i za mene prvo takvo iskustvo. Imala sam 120 intervjua ispričanih u oko pedeset sati materijala, koje sam trebala svesti na 75 minuta i pritom pokazati ljubav oko svijeta. Pretpriprema – pregledavanje, selekcija i popisivanje materijala – trajala je oko 6 mjeseci. Ovim filmom smo htjeli postići prikaz kako odnosi i ljubav izgledaju diljem svijeta, više emocijom nego nekakvim folklorom, te koji sve izazovi postoje u nekom dugogodišnjem odnosu“.

Šestog festivalskog dana, 14. septembra, u srpskom takmičarskom programu će publika moći da vidi film Zemlja Marka Šipke, koji prati poslednje žive stanovnike jednog napuštenog planinskog sela u Bosanskoj krajini, koji se vraćaju na svoje ognjište. Nakon projekcije u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, biće održan i razgovor sa autorom filma. U istom terminu biće prikazan i kratki film Prokop Danila Stanimirovića.

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, za 19 časova je zakazana projekcija filma Ova kiša će zauvek padati Aline Gorlove (uz razgovor sa autorkom), o sudbini 20-ogodišnjeg Andrija Sulejmana, koji je pobegao 2012. od rata u Siriji, ne sluteći da će ga ponovo dočekati rat, ovoga puta u Ukrajini. U 21:30 u istoj selekciji je na programu film Naša zemlja, naš oltar Andrea Guiomara iz Portugala, o poslednjim danima projekta Aleixo u Portu, naselja za socijalnim stanovima koje je tokom nekoliko decenija dospelo na loš glas.

Gost festivala biće i reditelj Vitalij Manski, čiji će film Gorbačov.Raj o jednom od najpoznatijih političara 20. veka biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci, u 18 časova. U istom prostoru u 20:30 na programu je film Što dalje to bolje Gane Jaroševič, koja će takođe učestovati u razgovoru o svom ostvarenju. Na terasi Art Bioskopa Kolarac gostovaće e, autor filma Ćerka Kamore koji je na programu u 20 časova.

Foto: Promo.
Z. J.