SRB ENG

Dokumentarni film „Speleonaut“ Sonje Đekić na još nekoliko festivala širom sveta

17. septembar 2020. | Autor: Zoran Janković
Nakon američke premijere krajem avgusta na Universal Film Festival u Kansasu, dokumentarni film „Speleonaut: Pod kamenim nebom“ u režiji Sonje Đekić prikazan je početkom septembra premijerno i u Južnoj Americi – u dokumentarnoj selekciji festivala FicLaPaz u Boliviji. Trenutno se takmiči na festivalu Simfest u Rumuniji koji traje do 20. septembra (ove godine u onlajn formi), a odmah zatim sledi još nekoliko projekcija.

Već 26.9. ovaj film će otvoriti domaći festival Holywood Serbia koji se ove godine održava onlajn, a dan potom biće prikazan na najmanjem festivalu planinarskog filma na svetu Nuovi Mondi, u alpskom selu u Italiji u kom živi svega 80 ljudi. Dva dana potom, film će doživeti i svoju dugoočekivanu svrljišku premijeru, na tačno pola veka od kada je glavni junak filma Milutin Veljković izašao iz pećine Samar, posle dugih 463 dana neprekidnog boravka u njoj – čime je višestruko potukao svetski rekord u podzemnom samovanju. Projekcija će se održati u selu Kopajkošare kraj Svrljiga, na platou ispod pećine, a očekuje se i prisustvo članova ekipe filma.

Tokom prve nedelje oktobra film će ploviti po Egejskom moru, kao deo međunarodne selekcije celovečernjih filmova u okvira festivala AegeanDocs. Ovaj festival istovremeno održava se na Lesvosu, Hiosu, Samosu, i na ostalih 9 ostrva Egejskog mora, sa ciljem da predstavi i promoviše najvažnije dokumentarne produkcije širom sveta i stvori međunarodni forum za prezentacije i panel diskusije o novim medijima i informacionim tehnologijama. Tokom jeseni očekuje se i nova projekcija Speleonauta pred beogradskom publikom, u okviru 67. Martovskog festivala.

Spajajući istoriju čovečanstva od pračoveka do astronauta, Speleonaut tokom petnaestomesečne pećinske izolacije istražuje svet prigušenih čula. Događaj koji je pre pola veka sa uzbuđenjem pratila jugoslovenska javnost – beogradska publika će uskoro moći i sama da doživi na velikom platnu. Uoči čovekovog osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije toliko zanimalo da potuče rekord u podzemnom samovanju, koliko da prodre dubinski u sredinu najsličniju vanzemaljskoj.

Scenario i režija: Sonja Đekić

Montaža: Nemanja Babić

Kamera: Pablo Ferro Živanović

Produkcija: Svetlana Popović, Zoran Popović, Sonja Đekić

Dizajn zvuka: Dora Filipović

Muzika: Arsenije Jovanović

Komponovana muzika: Milan Sv. Đurđević

Specijalni efekti: Nenad Popović

Grafika: Marko Đekić

ProdukcijaCVK KVADRAT, uz podršku: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,  Filmski Centar SrbijeCyber : Few Good Men

Film traje 57 minuta.

Detaljnije o Speleonautu u ovom našem najavnom tekstu.

Z. J.