SRB ENG

Film „A sad se spušta veče“ Maje Novaković na festivalima u SAD, Velikoj Britaniji i Čileu

04. novembar 2020. | Autor: Zoran Janković
Samo tokom narednih par dana zapaženi srpski kratki dokumentarni film „A sad se spušta veče“ autorke Maje Novaković učestvovaće na još pet referentnih međunarodnih festivala. Reč je o sledećim filmskim smotrama: Aesthetica Short Film Festival, Velika Britanija, St. Louis International Film Festival, SAD, Glimmerglass Film Days, SAD, Arica Nativa Rural Film Festival, Čile, New Orleans Film Festival, SAD. Festival Aestethica je kvalifikacioni za nominacije za nagradu BAFTA, dok su festivali u Sejnt Luisu i Nju Orleansu kvalifikacioni za nominaciju za Oskara.

Ovo ostvarenje prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja Marković, Marko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković. Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“, odnosno, Akademskog filmskog centra (AFC) i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Zoran Janković