SRB ENG

Film i video: Nenad Milošević i Slađana Petrović Varagić u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku

17. дец 2018 | Autor: Zoran Janković
Posle kraće pauze, filmski i video program ove Galerije ulazi u završnicu aktuelne sezone. Na pretposlednjoj projekciji ove godine u goste dolazi Nenad Milošević, reditelj iz Novog Sada. O njegovom stvaralaštvu govoriće Slađana Petrović Varagić, nezavisna kustoskinja i jedna od najznačajnijih predstavnica nezavisne kulturne scene u Srbiji.

Iz  filma Druga linija.

Posle uvodne reči gostiju, uslediće projekcija Miloševićevog  filma Druga linija, posvećen neoavangardnoj umetničkoj sceni u Novom Sadu s kraja šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kao delu šireg neoavangardnog pokreta u tadašnjoj Jugoslaviji čiji su centri bili, pored Novog Sada i Ljubljana, Zagreb, Subotica i Beograd. Film je dobitnik Gran pri nagrade na Beldocs festivalu 2016. Film su podržali Filmski centar Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Radio televizija Vojvodine, a nastao je u saradnji sa Kolekcijaom Marinko Sudac.

Nenad Milošević

 

Nakon projekcije uslediće priča o filmu, kulturi, avangardi i… Program se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a ulaz je besplatan.

Naš razgovor sa Nenadom Miloševićem upravo o filmu Druga linija možete da pročitate ovde: http://www.fcs.rs/nenad-milosevic-reditelj-nagradene-druge-linije-o-zadatku-da-se-napravi-dokument-sa-autorskim-pecatom/

Zoran Janković