SRB ENG

In memoriam: Mira Stupica (1923-2016)

19. авг 2016 | Autor: Đorđe Bajić
Čuvena srpska glumica Mira Stupica preminula je noćas u Beogradu u 93. godini, potvrđeno je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Mira Stupica je rođena kao Miroslava Todorović, 17. avgusta 1923. godine u Gnjilanu. Bila je najstarije dete Radomira i Danice Todorović, a njen brat Bora Todorović (1929-2014) će i sam postati poznati glumac. Detinjstvo i ranu mladost je provela u Gornjem Milanovcu i Aranđelovcu. Prvu pozorišnu predstavu je odgledala u rodnom Gnjilanu, kada joj je bilo svega četiri godine, a kasnije, po preseljenju sa majkom i bratom u Beograd, počinje da, kao učenica Trgovačke akademije, glumi u školskim predstavama. Profesionalnu glumačku karijeru počela je u pozorištu, 1941. godine. Stupica će pre svega ostati upamćena po svojim pozorišnim ulogama i saradnji sa Bojanom Stupicom, legendarnim rediteljem i njenim drugim suprugom. Kao članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta,  kao i na drugim scenama u zemlji i svetu, glumila je u komadima Nušića, Krleže, Držića, Brehta, Šoa, Pirandela… U više navrata je isticala da je vrhunаc glumаčkog dаrа ostvаrilа uprаvo u režijаmа Bojаnа Stupice, tokom dve decenije zаjedničkog životа i rada.

Mira Stupica kao Petrunjela i predstavi Dundo Maroje. JDP, 1949.

Mira Stupica kao Petrunjela u predstavi Dundo Maroje; JDP, 1949.

Mira Stupica je filmsku karijeru započela 1951. godine, u filmu Bakonja fra Brne (1951), da bi zapažene uloge ostvarila u filmovima Jara gospoda (1953), U mreži (1956), Stojan Mutikaša (1953), Delije (1968), Krvava bajka (1969), Doručak sa đavolom (1971)… Svoju poslednju ulogu odigrala je 2011. godine, u Paradi Srđana Dragojevića. Dobitnicа je Dobričinog prstenа, stаtuete „Joаkim Vujić”, nаgrаde „Pаvle Vuisić”, nagrade festivаlа „Dаni Zorаnа Rаdmilovićа”, dve Sterijine nagrade, Zlatne arene… Njena knjiga Šaka soli, piše u saopštenju JDP-a, nezaobilazno je štivo ne samo za ljubitelje i poznavaoca teatra, nego i kao trag i svedočanstvo o vremenu druge polovine dvadesetog veka, dobu koje je Mira Stupica snažno obeležila svojom glumačkom pojavom i javnim prisustvom.

Bata Živojinović i Mira Stupica u filmu Doručak sa đavolom.

Bata Živojinović i Mira Stupica u filmu Doručak sa đavolom.

Kremacija Mire Stupice biće obavljena u utorak, 23. avgusta, u 13 časova na beogradskom Novom groblju. Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom biće održana početkom septembra na Velikoj sceni pozorišta.

Mira Stupica kao Katarina u predstavi Madam San Žen, Narodno pozorište, 1961.

Mira Stupica kao Katarina u predstavi Madam San-Žen, Narodno pozorište, 1961.

Đorđe Bajić