SRB ENG

„Jesenji valcer“ Ognjena Petkovića u takmičarskom programu 12. Kustendorfa

12. јан 2019 | Autor: Zoran Janković
U sklopu takmičarskog programa aktuelnog, dvanestog po redu izdanja festivala Kustendorf biće prikazan i kratki igrani film „Jeenji valcer“ Ognjena Petkovića; reč je o još jednom u dugom nizu filmova čiji je nastanak podržao i pomogao i Filmski centar Srbije.

Petkovićev novi film Jesenji valcer (engleski naslov: Autumn Waltz) donosi priču o bračnom paru koji automobilom vozeći sporednim putevima pokušavaju da se izvuku iz obruča unutar koga se rat odvija. Na putu do slobode čeka ih barikada sa neprijateljski nastrojenim vojnicima…

Projekat za kratki film Jesenji valcer podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije u decembru 2017. godine, a tom prilikom je Komisija svoju odluku obrazložila sledećim rečima: „Ovаj projekаt obećаvа svež, originаlаn i uzbudljiv pogled nа nedаvne grаđаnske rаtove nа ovim prostorimа, аli iz tаkvog uglа koji se mаnje bаvi političkim, nаcionаlnim i reаlističkim, а više potencirа ono univerzаlno, аli kroz sudbinu pojedinаcа.“

Ognjen Petković je napisao scenario za film, režirao ga i montirao. Među ključnim saradnicima su: direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, kostimografkinja Ana Radojičić i scenografkinja Miljena Vučković. U filmu glume Tanja Pjevac, Ljubiša MilišićJovo MaksićMarjan Apostolović i drugi. Producenti filma su Majkl Vukadinovič i Aleksandra Lazarovski, a u okviru produkcijske kuće Mansarada. Izvršna producentkinja je Senka Nikolić. Jesenji valcer traje 18 minuta.

Reditelj/scenarista Ognjen Petković rođen je u Vukovaru 1986. Završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 2011. godine počinje da se bavi filmom kao reditelj.  Sa kratkim igranim filmom Ljubav do sada učestvovao je na tridesetak domaćih i međunarodnih festivala i osvojio četiri nagrade. Film Žmurke, trenutno u fazi distribucije, učestvovavao je na nekoliko međunarodnih festivala i osvojio je nagradu za najbolji srpski film na Japansko-srpskom festivalu u Kinoteci. Petković trenutno radi na dugometražnom dokumentarnom filmu Zvuci tišine, koja tretira problem osoba sa oštećenim sluhom.

Krajem januara ovaj film biće prikazan i u takmičarskom programu festivala Slemdens, koji će se u Park Sitiju ove godine odvijati od 25. do 31. januara 2019. godine. Filmovi prikazivanjem u takmičarskom programu stiču pravo da budu kandidovani za Oskara, što samo govori o značaju i kradibilitetu koji ovaj festival uživa.

Zoran Janković