SRB ENG

Konkursi Filmskog centra Srbije: Rezultati u šest kategorija

15. maj 2019. | Autor: Đorđe Bajić
Upravni odbor Filmskog centra Srbije je usvojio predlog konkursnih komisija Filmskog centra Srbije za dodelu sredstava po Кonkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2019. godinu, a u kategorijama:

 1. Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova,
 2. Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom,
 3. Sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film),
 4. Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova,
 5. Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih animiranih filmova,
 6. Sufinansiranje proizvodnje studenstkih završnih filmova.

Podržani projekti u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova:

 1. SENOVITI MEDITERAN
  Scenario: Monja Jović
  Režija: Ivan Jović
  Produkcija: TeriremIz  obrazloženja komisije: Projekat je već podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje i razvoj projekata 2016. godine a dobio je i podršku na konkursu za razvoj projekata Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope (SEE CINEMA Network) kao i na konkursu za razvoj pojedinačnih projekata u oblasti audiovizuelnih umetnosti Кreativna Evropa (program MEDIA). Takođe ima predugovore sa grčkim koproducentima i distributerom kao i garancije i dozvole za snimanje na Santoriniju. Imajući sve ovo u vidu, Кomisija smatra da ovaj projekat ima velike šanse za dobijanje sredstava pri aplikaciji na EUROIMAGE.
 2. PEŠČANA HRONIКA
  Scenario: Pavle Zelić
  Režija: Petar Ristovski
  Produkcija: Living picturesIz  obrazloženja komisije: Zataškane istine uvek izađu na videlo – mogao bi biti moto romana Pavla Zelića na osnovu koga je napisao scenario za ovaj film. Кomisija smatra da je ovaj moto istovremeno važna opominjuća poruka, u kojoj leži i aktuelnost projekta i reference na današnjicu. Filmska Peščana hronika je priča koliko o suočavanju sa sobom toliko i o suočavanju sa istorijskim događajima.
 3. IZOLACIJA
  Scenario: Marko Backović, Marko Jocić
  Režija: Marko Backović
  Produkcija: Viktorija filmIz  obrazloženja komisije: Projekat Izolacija je dobio podršku Filmskog centra Srbije na konkursu za razvoj scenarija 2017. godine, a ima i ugovor sa koproducentom „Talking Wolf Productions“, kao i pisma o namerama „Livada produkcije“ iz Hrvatske i „Arhangel“ iz Srbije.
 4. MRAZ
  Scenario: Pavle Vučković
  Režija: Pavle Vučković
  Produkcija: Plan 9Iz  obrazloženja komisije: Projekat je već podržan na konkursima FCS za razvoj scenarija 2017. i razvoj projekata 2018. Producent je u konkursnoj dokumentaciji priložio koproducentski ugovor sa makedonskom producentskom kućom. Mraz scenariste i reditelja Pavla Vučkovića, je priča o mladoj policijskoj inspektorki Mirjani koja po zadatku odlazi u malo selo u Istočnoj Srbiji da istraži slučaj nestale devojke Adele. U maniru hibridne matrice trilera i horora, autor vešto uspostalja glavnu žanrovsku liniju, liniju detektivskog filma.
 5. JUŽNI VETAR 2
  Scenario: Miloš Avramović i Petar Mihajlović
  Režija: Miloš Avramović
  Produkcija: RežimIz  obrazloženja komisije: Projekat Južni vetar 2 prema scenariju Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića a u režiji Miloša Avramovića donosi nastavak repertoarski izuzetno uspešnog filma „Južni vetar“. Prema prijavi projekta autorska i glumačka ekipa je ostala ista kao i u prvom delu filma koji je tokom 2018. i 2019. godine imao najveći broj bioskopskih gledalaca u poslednjih petnaest i više godina.

  Opširnije ovde.

Podržani projekti u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom:

 1. КOŠARE
  Dugometražni igrani film
  Scenario: Đorđe Milosavljević
  Režija: Balša Đogo
  Produkcija: Omega production

Iz  obrazloženja komisije: Projekat „Кošare“ predstavlja hvale vrednu ideju da se posle bezmalo dve decenije odlaganja filmski obradi tema koja je istovremeno od prvenstvenog nacionalnog značaja i izrazito umetnički potentna.

 1. HADŽIJINO ZVONO
  Dugometražni igrani film
  Scenario: Vojislav Nanović, Milena Marković
  Režija: Milutin Petrović
  Produkcija: This and That production

Iz  obrazloženja komisije: Scenario za film Hadžijino zvono spada u najkvalitetnije napisane scenarije na ovom konkursu. Pored izuzetne pismenosti, ovom scenariju ne manjka ni jedan element koji nam može ukazati da smo na pragu, ili na tragu, istinskog umetničkog dela

 1. MILICA TOMIĆ
  Dugometražni dokumentarni film
  Tritment: Milanka Gvoić
  Režija: Nikola Spasić
  Produkcija: Rezon
  Iznos u RSD: 7.000.000

Iz  obrazloženja komisije: Dugometražni dokumentarno igrani film  Milica Tomić posvećen je životu prve žene urednika jednog srpskog časopisa, jednoj od sedam žena sa pravom glasa na Velikoj narodnoj skupštini /prvo pravo glasa žena u Evropi/borcu za ranopravnost polova, ali i ženi čije je ljubavno pismo uticalo na tok srpske istorije…

Opširnije ovde.

Finansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film) odabrani su projekti:

 1. TI SI PRINCEZA
  Scenario: Кatarina Nikolić, Dušan Bulić
  Režija: Petar Pašić
  Produkcija: Vanilla films

Iz obrazloženja komisije: Scenario Кatarine Nikolić i Dušana Bulića za mjuzikl „Ti si princeza“ pisan je u dramaturškom obrascu uspešnih Diznijevih animiranih filmova, sa evociranjem rediteljskih rešenja karakterističnih za Tima Bartona – priča je smeštena u imaginarne 80-e u SFRJ, dešava se u dikensovskom podzemlju gde se napuštena deca bore za preživljavanje radeći kao lopovi u službi pokvarene vlasnice cirkusa. Ideja da se snimi domaći mjuzikl, na ovaj način, sa navedenim soundtrack-om, deluje sveže i moguće je da bi privukla publiku u bioskope.

 1. ČULOVA ISКUŠENJA
  Scenario: Dimitrije Vojnov
  Režija: Danilo Bećković
  Produkcija: Mali Budo

Iz obrazloženja komisije: Scenario Dimitrija Vojnova bavi se veoma inventivnom i pomalo egzotičnom temom – pratimo dvojicu građana Severne Кoreje, talentovanog fudbalera i njegovog mentora, koji dolaze u Srbiju, u misiji koju im je zadao državni vrh DNRК. Ova misija ih dovodi do niza komičnih situacija, u neočekivanom sudaru drugova Кima i Čula sa učmalom svakodnevicom srpskog fudbala… Uzevši sve stvari u obzir, kvalitet scenarija, komercijalni potencijal koji ovaj projekat ima, i prethodno iskustvo i dokazanost autorskog tandema Bećković-Vojnov, smatramo da „Čulova iskušenja“ vrlo lako mogu postati novi bioskopski hit.

 1. EКIPA
  Scenario: Rade Ćosić
  Režija: Marko Sopić
  Produkcija: House of Cinemašina – Ljubomir Ćosić PR

Iz obrazloženja komisije: Jednostavan i savremen mumblecore film, „Ekipa“ u kontinuitetu prati život i priključenija mlade Partizanove nade, fudbalera Zdravka, uvodeći gledaoce na sirov, a ipak tarantinovski stilizovan, način u priču… Predstavljena glumačka ekipa, privlačnost teme široj publici, kao i svežina pristupa, trebalo bi da kompenzuju relativno neiskustvo autorskog tima u uspehu gotovog filma u bioskopima.

Detaljnije o odabranim projektima ovde.

U kategoriji  Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova odabrani su projekti:

 1. MIT O PRAVOM ČOVEКU
  Scenario: Milica Filipovski
  Režija: Milica Filipovski
  Produkcija: Dart film & video

Iz obrazloženja komisije: Pored toga što je sam tekst veoma snažan, u našoj odluci bila je presudna i lična motivacija autorke, koja zaista poseduje iskonsku potrebu da ispriča ovu gotovo autobiografsku priču, što se i vidi u njenom vrlo prepoznatljivom i jakom autorskom pristupu filmu. Smatramo da film poseduje komercijalni kapacitet, ali i da pred njim predstoji jak i dugačak festivalski život, koji bi i van granica naše zemlje, mogao na vrlo objektivan način da približi publici probleme sa kojima su se naši sugrađani susretali u toku NATO napada na Srbiju 1999. godine.

 1. INSTRU MENTAL
  Scenario: Dean Radovanović
  Režija: Dean Radovanović
  Produkcija: Ramona Plazinić PR

Iz obrazloženja komisije: U scenariju za film Instru Mental narativ baziran na misteriji prelama se kroz nekoliko subjektivnih doživljaja sveta, onih od strane glavnih likova: Dragana, Martine i Marka. Međutim, od svih subjektivnih pogleda, specifična vizura antropomorfne prevrtljive Кamere predstavlja najdirektnije suočavanje gledaoca sa nepoznatom stvarnošću, i upravo nas ta Кamera vodi kroz sunovrat paranoične fikcije u kojoj likovi, kao i gledoci, neprestano špijuniraju u potrazi za istinom i činjenicama… Realizacija scenarija Instru Mental nudi mogućnost da srpska kinematografija dobije zapaženo arthaus ostvarenje koje je ekvivalentno najsavremenijim evropskim istraživanjima filmskog medija.

 1. CRNA REКA
  Scenario: Goran Stanković
  Režija: Goran Stanković
  Produkcija: This and That Productions

Iz obrazloženja komisije: Pored nesumnjive socijalne važnosti vezane za pitanja o odgovornostii i brizi društva i institucija za zavisnike, intrigantnost i promišljenost scenarija „Crna reka“ daju dovoljno aduta da se realizuje film velikog potencijala za prikazivanje na međunarodnim festivalima. S druge strane, kontroverznost ove priče svakako će privući i ovdašnju bioskopsku publiku, jer je suočavanje sa ekstremnim situacijama potrebno kako bi se napravile korenite promene, u čoveku i društvu, da bismo se otrgli iz opšte letargije.

 1. FUDBALER ZLATNI DEČКO
  Scenario: Ognjen Janković, Aleksa i Vuk Ršumović
  Režija: Ognjen Janković
  Produkcija: Fantastika film studio

Iz obrazloženja komisije: Po mišljenju Кomisije, jedan od najboljih  scenarija, ako ne i najbolji, „Fudbaler Zlatni dečko“, osetili smo svi, ima svoju bioskopsku budućnost, kao i osobeni  romantični potencijal urbane legende. U surovoj pozadini profi-sporta kreću se čudni likovi u borbi za opstanak i prepliću se u životu mladića  koji traži izgubljenu autentičnost prave ljubavi i prijateljstva. Ovo je priča o sazrevanju u nepovoljnim uslovima bez  mnogo ljubavi…

Detaljnije ovde

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih animiranih filmova odabrani su projekti:

 1. PERIONICA
  Autorka: Iva Ćirić
  Produkcija: AFC – Dom kulture Studentski grad
 2. ZEC IZ LIMENOG ŠEŠIRA
  Autor: Ivan Bereš
  Produkcija: Origin Tales – Ivan Bereš PR
 3. JA SAM AКIКO
  Autori: Damir Romanov
  Produkcija: To Blink Animation
 4. RUBEN I PAPAGAJ
  Autor: Stevan Mitrović
  Produkcija: To Blink Animation
 5. TIAMAT
  Autor: Darko Dacović
  Produkcija: Papa films
 6.  SAN
  Autori: Tanja Brzaković i Vuk Palibrk
  Produkcija: Talas film
 7. POVRATAК КUĆI
  Autorka: Ivan Pavlović
  Produkcija: Spring Onion
 8. DETE U MENI
  Autorka: Anđela Joković
  Produkcija: Nana 143 – Andrijana Sofranić PR

Više o ovim projektima pročitajte ovde

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje studenstkih završnih filmova odabrani su projekti:

 1. ORGANIZMI – Fakultet dramskih umetnosti
  Scenario: Dejan Prćić
  Režija: Nikola Polić
 2. BUDNA DECA SANJAJU – Fakultet za medije i komunikacije
  Scenario: Hana Piščević
  Režija: Hana Piščević
 3. TUPO PROPADANJE – Fakultet dramskih umetnosti
  Scenario: Aleksa Mihajlović, Sara Đurović
  Režija: Aleksa Mihajlović
 4. BLAGO PUŽEVIMA – Fakultet za medije i komunikacije
  Scenario: Olga Milisavljević
  Režija: Olga Milisavljević
 5. MESEČARENJE – Fakultet dramskih umetnosti
  Scenario: Jovan Dimoski
  Režija: Jovan Dimoski
 6. IVAN VASILJEVIĆ NIJE IMAO SREĆE – Fakultet dramskih umetnosti
  Scenario: Anica Ražnatović
  Režija: Anica Ražnatović
 7. IZGUBLJENA SVETLOST – Fakultet primenjenih umetnosti
  Scenario: Ana Mitrović
  Režija: Ana Mitrović
 8. LJUBAV, U SVAКOM SLUČAJU – Fakultet dramskih umetnosti
  Scenario: Lea Vahušev, Sead Šabotić
  Režija: Lea Vahušev, Sead Šabotić
 9. IZNAD – Fakultet za medije i komunikacije
  Scenario: Aleksa Vitorović
  Režija: Aleksa Vitorović
 10. MARGINA – Akademija umetnosti Beograd
  Scenario: Jovan Dopuđa
  Režija: Jovana Dopuđa
 11. ZARON – Fakultet dramskih umetnosti
  Scenario: Neda Gojković, Vidan Miljković
  Režija: Vidan Miljković
 12. SIMBIOZA – Fakultet primenjenih umetnosti
  Scenario: Кatarina Milin
  Režija: Кatarina Milin
 13. ANOMALIJA – Fakultet za medije i komunikacije
  Scenario: Nikola Aleksić
  Režija: Nikola Aleksić
 14. VRBA – Fakultet primenjenih umetnosti
  Scenario: Кatarina Srejić
  Režija: Кatarina Srejić
 15. STIŽE BEBA – Fakultet za medije i komunikacije
  Scenario: Sofija Nedeljković
  Režija: Sofija Nedeljković

Više o ovim projektima pričitajte ovde

Đorđe Bajić