SRB ENG

Kratki dokumentarni film „Put za Holivud“ Jelene Bosanac na festivalu u Izmiru

18. februar 2021. | Autor: Zoran Janković
Kratki dokumentarni film „Der Weg nach Hollywood“ (Put za Holivud) Jelene Bosanac imaće međunarodnu  premijeru na četvrtom International Women Filmmakers Festival-u, koji se održava u Izmiru, u Turskoj, od 1. do 10. marta, u onlajn ruhu. Tema ovogodišnje selekcije je super-heroizam. Ovaj 25 minuta dug film govori o  prvoj godini Jelene Bosanac u Nemačkoj, tačnije o periodu u kome ona skuplja 10 000 evra za vizu i školarinu, prodavajući ručno izrađene čestitke.

Sinopsis: „Money makes the studies go ’round“. Jelena se nalazi na šest meseci od početka svojih master studija, od kojih je dele 10 000 evra- 8 000 za studentsku vizu i 2 000 za školarinu. U novoj sredini- nemačko selo na krajnjem istoku zemlje i ulozi Au-pair devojke, između čuvanja troje dece, časova nemačkog jezika, igranje klovna na dečijim rođendanima, nostalgije za sopstvenom porodicom, zemljom, prolaze polako meseci, a na njenom kontu nema značajnih pomaka. Verujući u pomoć ljudi, ali ne želeći od njih milostinju, Jelena dizajnira unikatne čestitke, verujući da će tako ostvariti svoj cilj i za preostalih par meseci doći do željenih para= vize= studija= bekstva s Balkana.

O ovom svom filmu Jelena Bosanac je rekla sledeće:

-Film je sniman početkom 2014. godine, ali je čekao šest godina na montažu, jer sam bila sigurna da to nikoga ne zanima. Međutim kada sam sa vremenske distance pogledala materijal, videla sam da je to jedno vredno iskustvo, sa kojim svi mogu da se poistovete i zbog toga sam i završila ovaj film –  da nekom ko će ga videti dam vetar u leđa i kažem da ne odustaje.