SRB ENG

Kreativna Evropa – MEDIA podržala projekat dokumentarnog filma „Jedna umiruća zvezda“ Tee Lukač

13. maj 2020. | Autor: Zoran Janković
Projekat dokumentarnog  filma „Jedna umiruća zvezda” u režiji Tee Lukač,  a po scenariju Dimitrija Vojnova i u produkciji filmske kuće Mali Budo d.o.o., dobio je podršku na fondu za razvoj Kreativna Evropa – MEDIA.

Jedna umiruća zvezda govori o naučnofantastičnim filmovima nastalim u SFRJ i predstavlja pionirski pokušaj sistematizacije ovog žanra kod nas, dat kroz prizmu socio-političkog konteksta u kom su ovi filmovi nastajali.

Projekat je razvijan kroz prestižni program Ex Oriente, predstavljen je na marketima DOK Leipzig, Fest Forward u Beogradu i East Doc u Pragu, a nastaje u koprodukciji sa kompanijama iz Studio Virc iz Slovenije, Nukleus Film iz Hrvatske, Artcam iz Češke Republike, Agitprop iz Bugarske i Kinocompany iz Finske.

Tea Lukač je pre ovoga bila jedan od reditelja cerlovečernjeg igranog filma Gde je Nađa?, a režirala je i dugometražni dokumentarac Najvažniji dečko na svetu, koji je poneo nagrade za najbolji srpski muzički dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu Dok’n’ritam 2017. u Beogradu i za najbolji dokumentarni film Balkan Film Festival-a u Stokholmu iste te godine.

Tea Lukač

Z. J.