SRB ENG

„Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića ovih dana i na 14. Mostar Film Festival-u

16. oktobar 2020. | Autor: Zoran Janković
Hvaljeni srpski celovečernji film „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića biće prikazan i na 14. Mostar Film Festival-u – Festivalu filmske glume, koji će se održaviti počev od danas, 16. oktobra pa do 20. oktobra. Ovaj film, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, na ovom festivalu prikazivaće se u takmičarskom programu dugometražnog igranog filma.

Na programu ovog festivala biće prikazane i dve srpske manjinske koprodukcije – igrani film Glas Ognjena Sviličića i dokumentarni Bugarski san Srđana Šarenca, baš kao i dokumentarno ostvarenje Svedočanstva autorke Branke Bešević Gajić, koja je na pomenutom festivalu i članica žirija.

Moj jutarnji smeh

Moj jutarnji smeh je nastao po scenariju Marka Đorđevića, koji je film režirao i montirao. Od saradnika treba izdvojiti: producenta Miloša Pušića, direktora fotografije Stefana Milosavljevića, kostimografkinju Lilu Vuković i scenografkinju Mariju Kojić; kao i dizajnera zvuka Stevana Miloševića, montažere zvuka Borisa Zaborskog i Prvoslava Živanovića, miksera zvuka Kostasa Fylaktidisa i koloristkinju Eszter Nagy. Glavnu ulogu, Dejana, tumači Filip Đurić. Njegove partnerke su Jasna Đuričić i Ivana Vuković, dok zapaženu epizodu vidovnjaka tumači Nebojša Glogovac, kome je ovo jedna od poslednjih uloga na filmu. U Mom jutarnjem smehu glume i Bratislav Slavković, Stefan Trifunović, Momčilo Simić, Snežana Tatalović, Sonja Isailović i drugi.

To je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Filip Đurić i Jasna Đuričić u filmu Moj jutarnji smeh

Više o Mom jutarnjem smehu u ovom našem tekstu: http://www.fcs.rs/moj-jutarnji-smeh-marka-djordjevica-uskoro-i-na-festivalu-u-valensiji/

Zoran Janković