SRB ENG

Na 43. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 14 ostvarenja u konkurenciji za nagrade

07. avgust 2019. | Autor: Zoran Janković
Kako su najavili orgasnizatori, na 43. Festivalu filmskog scenarija koji će biti održan u Vrnjačkoj Banji  od 13. do 17. avgusta 2019. godine, nadmetaće se 14 filmskih ostvarenja.

Gledajući i analizirajući filmove i scenarija žiri u sastavu Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević, dodeliće nagrade za tri najbolja scenarija – prvu, drugu i treću. Nagrade se dodeljuju u vidu diploma i u novčanom iznosu.

Na Festivavalu filmskog scenarija, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Vrnjačka Banja, za nagrade će se takmičiti filmovi Кralj Petar Prvi, po scenariju Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića, Psi umiru sami Nikole Petrovića, film Aleksandra scenariste Saše Radojevića, Ajvar Ane Marie Rosi i Maje Todorović, kao i film 4 ruže po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića.

Prizor iz filma Ajvar.

U konkurenciji za najbolji scenario su i Zlogonje, za čiji su se scenario pobrinuli Marko Manojlović i Miloš Кrečković, Delirijum tremens Gorana Markovića, O životu i smrti Predraga Perišića, kao i Teret Ognjena Glavonića, Taksi bluz Marka Backovića i Marka Jocića, te Šavovi prema scenariju Elme Tataragić, Reži Dragana Nikolića, Južni vetar Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića i film Pijavice za koji scenario potpisuju David Albahari, Dragan Marinković i Dušan Spasojević.

Iva Mihalić u Pijavicama.

Van konkurencije biće prikazan dokumentarni film Godine u (v)etru Daneta Stanojčića, dok će filmovi Balkanska međa Andreja Anajkina, Ivana Naumova i Natalije Nazarove, kao i Između dana i noći Andre Martinovića i Кoja je ovo država Vinka Brešana, biti prikazani u programu Preko plota.

Prateće manifestacije 43. Festivala filmskog scenarija su letnja škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“, koju će voditi Ivan Velisavljević, letnja škola filmske kritike, promocija monografije Anite Panić Milena Dravić, ili ključ snova, promocija knjige Predraga Perišića  O životu i o smrt, kao i izložba Velikani srpskog glumišta, Udurženje građana „Žanka Stokić“ Rabrvo i Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ Кučevo,  konferencije za medije u sali hotela Fontana, poseta izložbama u Zamku kulture, poseta kompleksu vinarije i bazena „Grabak“, kao i simpozijum TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja.

Z. J.